Skip to content

Gardžiuokimės su maisto eksperte Vilma Juodzakiene

Sviestas yra vienas iš seniausiai vartojamų pieno produktų, o pirmieji duomenys apie jo gamybą ir vartojimą buvo rasti dar prieš kelis tūkstančius metų prieš mūsų erą. Šiandien sviestas jau neatsiejamas nuo daugybės kepinių ir yra vienas pagrindinių įvairių patiekalų ingredientų.

Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad tiek anksčiau, tiek dabar sviestas buvo valgomas tiesiog su duona, todėl primena, kaip galima jį pasitobulinti bei pasigaminti gurmanišką sviestą pusryčių ar net švenčių stalui.

„Sviestas suteikia maistui juslines savybes – skonį, kvapą, o dėl savo maistingumo – ir ilgesnį sotumo jausmą“, – sako maisto ekspertė. Renkantis šį produktą rekomenduojama atsižvelgti į riebumą, o geriausiai, anot jos, vertinamas 80 proc. riebumo sviestas.


PIPIRINIS SVIESTAS

  • Reikės 400 g sviesto; 2 valgomųjų šaukštų pipirų; 2 arbatinių šaukštelių maltų raudonųjų paprikų miltelių; 6 lašų tabasko padažo.

    Gaminimas: sviestą palikite kambario temperatūroje apie valandą, kad jis suminkštėtų. Praėjus šiam laikui, pasiimkite dubenį ir jame mediniu šaukštu išsukite sviestą iki baltumo. Tuomet įmaišykite pipirų mišinį ir paprikos miltelius bei įlašinkite tabasko padažą. Viską gerai išsukite taip, kad priedai pasiskirstytų tolygiai. Iš gautos masės pradėkite formuoti norimą sviesto struktūrą, įdėkite ją į foliją ar maistinę plėvelę, suvyniokite ir dėkite į šaldytuvą.

GURMANIŠKAS SVIESTAS SU ALYVUOGĖMIS

  • Reikės 200 g sviesto; 2 arbatinių šaukštelių smulkiai kapotų petražolių;10 vnt. žaliųjų alyvuogių be kauliukų; žiupsnelio druskos ir pipirų.

    Gaminimas: į nedidelį dubenėlį suberkite visus sviestui pagaminti reikalingus ingredientus ir juos išsukite. Iš gautos masės pradėkite formuoti norimą sviesto struktūrą, įdėkite ją į foliją ar maistinę plėvelę, suvyniokite ir dėkite į šaldytuvą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių