Gardžiuokimės su mitybos specialiste Živile Skuodiene
Įprasta, kad ant daugumos iš mūsų stalo puikuojasi kiaulienos, jautienos ar vištienos patiekalai. O mitybos specialistės Živilės Skuodienės šeima maistui vartoja tik žvėrieną.
Moteris pasakojo, kad žvėrieną gaminti pradėjo tik susipažinusi su vyru. „Kai sužinojau, kad mano vyras medžiotojas, negalvojau, kad reikės tokią mėsą valgyti. Pirmą kartą jis man davė stirnienos ir pasakė, kad ką nors pasigaminčiau. Tada nelabai pavyko, tačiau vėliau, ko imdavausi, viskas pavykdavo, nors niekada nesidomėjau, kaip reikia ruošti žvėrieną“, – prisiminimais dalijosi Živilė. Taip po truputį šeimai žvėriena pakeitė įprastą mėsą.
Ketverių metų sūnui Ąžuolui tokia mėsa labai patinka, o jeigu ją sumedžioja tėtis, tai valgo nedvejodamas. „Kol buvo kūdikis, maitinome stirnienos filė, galbūt todėl nėra sunku dėl jo valgymo įpročių“, – svarstė Živilė. Jos vyras Algirdas pridūrė, kad tokia mėsa yra kur kas sveikesnė, nes gyvūnas ėda tai, ką gauna gamtoje. Mitybos specialistė stirnieną prilygino jautienai, o šernieną – kiaulienai. Stirniena šiek tiek sausesnė, todėl ją gaminant galima papildomai naudoti kiaulienos taukus, bet moteris to niekada nedaro.
„Norint marinuoti žvėrieną, pavyzdžiui, šašlykams, reikėtų šiek tiek ilgiau palaikyti negu kiaulieną ar vištieną“, – patarė Živilė. Ji prisipažino, kad šįkart „Bangos“ korespondentę vaišino vos valandą pamarinuota šernienos nugarine, kuri išties buvo pakankamai minkšta ir labai gardi.
Šernienos vyniotinis
- Reikia 1 kg šernienos nugarinės, 4 vidutinio dydžio morkų, 3 paprikų, apie 150 g pievagrybių ir pagal skonį įvairiausių žalumynų.
Marinatui – 3 arbatinių šaukštelių angliškų garstyčių (su grūdeliais), arbatinio šaukštelio medaus, 3 šaukštų rapsų aliejaus, arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos miltelių, pagal skonį kmynų, česnako, druskos ir pipirų.
Ant šernienos sudėkite visus marinatui skirtus ingredientus, tada švelniai įtrinkite ir palikite parai. Po to iš nugarinės pasidarykite išklotinę. Jeigu norite, kad mėsos sluoksniai būtų plonesni, galima išmušti, tada ją ištepkite keptomis daržovėmis. Daržoves, šiek tiek pasūdžius, reikia pakepti su sviestu keptuvėje. Tada viską susukite ir susmaigstykite mediniais pagaliukais arba apsukite kepimo siūlu, kad neiširtų. Viską dėkite į kepimo rankovę.
Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 1,5 val., paskui praplėšus maišą grilio režimu pakepkite dar 10 min. Receptas tinka ir kiaulienai.
Edita STARKOVAITĖ
Aut. nuotr.