Skip to content

Gardžiuokimės su ponios Smetonienės virtuve

Vasario 16-osios proga dauguma namuose ruošime šventinius pietus. Kokie jie turėtų būti tokią ypatingą dieną? Knygų lentynose paieškokite vertingo Jolitos Bernotienės ir Ingridos Jakubavičienės leidinio „Ponios Smetonienės virtuvė“. Tai puiki proga pajausti ir įdomių tekstų skaitymo, ir gardžių valgių pagal ypatingus receptus gaminimo malonumą.
Daug legendų sklando apie Prezidento Antano Smetonos valgymo įpročius, bet turbūt labai smalsu sužinoti, kaip buvo iš tikrųjų? Skaitydami apie tarpukario gastronomijos kultūrą, daug sužinosite ir apie to laikmečio kasdienybės istoriją. Koks buvo prezidentinis valgiaraštis, kaip buvo atsirenkami patiekalai, koks stalas buvo ruošiamas oficia­liems pietums ar vakarienėms? Viskas plačiai atskleidžiama knygoje, kviečiančioje pasinerti į nepriklausomos Lietuvos gastronomines įdomybes ir Kauno madas bei patiems pasigaminti vieną ar kitą tų laikų patiekalą. Teigiama, kad Sofija Smetonienė tarpukariu išpopuliarino popiečio arbatėlių (angl. „five o’clock“) tradiciją, kai namuose ar arbatinėse buvo geriama arbata ir vaišinamasi sumuštiniais bei saldumynais. Su arbata ypač rekomenduojame paragauti ištaigingo torto „Napoleono“ (receptą rasite knygoje), kurį dažnai kepdavo ir pati Sofija.
Yra žinoma, jog priėmimuose, į kuriuos kviesdavo prezidentas A. Smetona, pavyzdžiui, Vasario 16-osios renginius (1938 metais į surengtą priėmimą Karininkų ramovėje buvo pakviesta apie 2 000 svečių), renginio šeimininkai Sofija ir Antanas atvykdavo anksčiau už kitus. Laukiant visų vakaro dalyvių iš garsaus „Metropolio“ restorano pakviesti patarnautojai vaišindavo vynu ir užkandžiais. Iškilmingiems pietums buvo sudaromas prabangus meniu: dvi sriubų rūšys, karšti ir šalti užkandžiai (austrės, paštetai, ikrai ir kt.), mėsos kepsnys su bulvėmis ir burgundišku vynu, laukiniai paukščiai ar žvėriena, tortai, drebučiai, ledai, kava su likeriu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių