Gardžiuokimės su prancūzų virtuve

Visi pasiilgome kelionių ir nevaržomų galimybių pažinti įvairius pasaulio kampelius bei tokiu būdu praplėsti savo akiratį. Tačiau kartais pamatyti neužtenka, o norisi ir paragauti.
Labai skanus prancūziškas „Petit Brie“ sūris tinka įvairiems gardiems patiekalams ruošti. Jis pasižymi švelniu kreminiu skoniu, valgant jaučiami grybų, šieno ir natūralios gamtos aromatai. Manoma, kad sūris pradėtas gaminti dar VII a., o subtilų šio sūrio receptą atrado netoli Paryžiaus įsikūrę vienuoliai. Kiek vėlesnių įrašų apie užburiantį Bri sūrio skonį galima rasti ir istoriniuose Karolio Didžiojo šaltiniuose.

Cukinijų, šoninės ir Bri sūrio gratinas (4 porcijos)
Jums reikės
600 g cukinijų, 4 gabalėlių rūkytos šoninės, 1 svogūno, 1 skiltelės česnako, 200 g ryžių (geriausia apvaliagrūdžių „Arborio“, kuriuos naudojant gaminamas daugiaryžis), 150 ml sauso baltojo vyno, 850 ml daržovių sultinio, 160 g „Petit Brie“ sūrio, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus.
Gaminimo eiga: gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus, sudėkite griežinėliais supjaustytas cukinijas ir kepkite apie 10–12 minučių, kol daržovės įgaus švelniai auksinį atspalvį. Tuomet išimkite jas ir atidėkite į šalį. Toje pačioje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir suberkite nedideliais gabalėliais supjaustytą šoninę, smulkintą svogūną ir česnaką. Kepkite ant mažos ugnies apie 6–8 minutes arba kol suminkštės.
Tuomet atsargiai įmaišykite ryžius ir palaukite, kol grūdeliai išsipūs. Supilkite vyną ir leiskite ryžiams jį sugerti, gerai išmaišykite ir supilkite maždaug trečdalį turimo karšto daržovių sultinio, padidinkite ugnį iki vidutinės. Nuolat maišykite verdančius ryžius, kad neprisviltų, palaukite, kol susigers įpiltas sultinys ir tą patį procesą pakartokite su likusiu sultiniu. Tai turėtų trukti apie 20 minučių, o pabaigus ryžiai turi būti minkšti.
Ryžius nukelkite su ugnies ir suberkite cukinijas, pagardinkite norimais prieskoniais – „Lidl“ rekomenduoja rinktis prancūziškus prieskonius „Persillade“. Viską supilkite į ugniai atsparų indą, ant ryžių sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą „Petit Brie“ sūrį. Dėkite indą su maistu į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 3–4 minutes, kol sūris pradės burbuliuoti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių