Gardžiuokimės su su maisto gamybos ekspertu Aidu Poleninu

„Senovėje kūčiukai buvo pasninko maistas, jų gamyba buvo visiškai paprasta – tešlą sudarydavo miltai, vanduo ir šlakelis aliejaus. Tik vėliau žmonės į šiuos kepinius pradėjo dėti mieles, gardino pienu, sviestu, cukrumi, negailėjo aguonų“, – sako Aidas Poleninas.

Minkštesni kūčiukai iškeps į tešlą įdėjus daugiau mielių ir leidus jai pakilti 1–1,5 val. Užmaišyta tešla turi būti puri, tąsi, bet nelipti tarp pirštų. Suformavę kūčiukus leiskite jiems dar valandėlę pastovėti, tuomet karštoje orkaitėje kepkite apie 10 minučių, o vos iškeptus apipurkškite vandeniu.

Jei norite traškių kūčiukų, maišydami tešlą įpilkite daugiau aliejaus ir, vos juos suformavę, šaukite į orkaitę. Kietesni kūčiukai bus įbėrus daugiau miltų – tokie labiau tinka mirkymui aguonų piene ar kisieliuje.

Jei norite, kad patys kūčiukai turėtų išraiškingesnį aguonų skonį, prieš dėdami aguonas į tešlą, nuplikykite jas verdančiu vandeniu ir nukošę palikite išdžiūti.

Maistingesnių kūčiukų galite išsikepti naudodami viso grūdo speltų arba kvietinius miltus. Juose gausu skaidulinių medžiagų, tad kepiniai turės ne tik neįprastą spalvą, bet ir švelnų, išskirtinį skonį.


TRADICINIŲ KŪČIUKŲ RECEPTAS

  • Reikės 500 g miltų, 200 ml vandens, 100 g cukraus, 20 g šviežių arba 10 g sausų mielių, 50 g aguonų, 2 šaukštų aliejaus, žiupsnelio druskos.

    Gaminimas

    Šviežias mieles ištrinkite su cukrumi (jei naudojate sausas mieles, ištrinkite su cukrumi ir nepilna stikline šilto vandens). Supilkite šiek tiek pašildytą vandenį į mieles ir pusę miltų. Gerai išmaišykite, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltai 30 min. Suberkite likusius miltus, aliejų, aguonas, druską ir minkykite, kol tešla taps tampri ir nelips prie rankų. Tešlą vėl uždenkite ir palikite šiltoje vietoje valandą ar ilgiau, kad pakiltų. Perminkykite tešlą ir, imdami nedidelius gabalėlius, formuokite juos į maždaug 1 cm skersmens volelius. Juos supjaustykite norimo dydžio gabaliukais ir dėkite į miltais apibarstytą ar kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepdami kūčiukai dar išsipūs, tad tarp gabaliukų palikite tarpus. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių (jei norite labiau apskrudusių – ir ilgiau).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content