Gardžiuokimės su ūkininko mama Aldona Vaitkiene iš Tilvikų

Devintą dešimtį metų baigianti A. Vaitkienė, gyvenanti su sūnaus Fartunato šeima, samčio dar neperdavė marčiai Violetai. Kai ši išeina į darbą parduotuvėje, o sūnus triūsia savo ūkyje, garbaus amžiaus Aldona nesėdi rankų sudėjusi. Per pietus šeima susėda prie jos paruošto garuojančio pietų stalo. Moteris nuo jaunumės mėgsta gaminti maistą.

Kadaise buvusios žinomos šeimininkės A. Vaitkienės, kurią kviesdavosi ruošti valgius pobūviams, gedulingus pietus, įsitikinimu, nieko nėra skaniau už namuose pagamintą valgį. Niekur ji kulinarijos nesimokė – žinių sėmėsi jaunystėje nusipirkusi virėjo pagalbininką – receptų knygą. Ji ruošia paprastus, tradicinio skonio patiekalus, bet gardžius, iš kokybiškų produktų. Juk mėsos, pieno ir jo produktų, kiaušinių, daržovių ūkininkų namuose netrūksta.

Gana dažnai senolė savo šeimą lepina cepelinais – jaunystėje rečiau virdavo nei dabar. „Ir kiek čia trunki“, – šyptelėjo ji. Išverda koldūnų, balandėlių, iškepa kotletų. Neretai susuka kastinį iš naminės grietinės, saldaus ir rūgštaus pieno, pagardindama česnaku. „Tikrai gardu su neluptomis bulvėmis, – šypsojosi senolė. – Būna, kad ir kaimynai paprašo arba svečius vaišiname šiuo žemaitišku patiekalu.“ Ir jos sūriai išskirtiniai, nes spaudžia iš rauginto ir saldaus pieno.

A. Vaitkienė prisipažino, jog kartais sūnus su marčia papriekaištauja, kad ji vargsta virtuvėje. „Bet mano rankos pačios tiesiasi prie puodų“, – šelmiškai šypsojosi senolė.

Kai kuriuos valgius gamindavo ir jos mama, kaip antai pienišką grybų sriubą. Ją moka virti ir marti Violeta, kuri prigrybauja grybų, nes be jų neįmanoma šią išvirti. Skaniausia su šviežiais baravykais, raudonikiais ar kitais miško grybais, bet gali būti ir šaldyti. Marti jų turi prisišaldžiusi.


PIENIŠKA GRYBŲ SRIUBA

  • Reikia grybų (šviežių arba šaldytų baravykų, raudonikių ar kitų miško grybų), pieno, šviežių lašinių, krapų, svogūnų laiškų.

    Užvirinti pieną, sudėti grybus ir pavirti. Pakepti pjaustytus lašinukus ir spirgučius supilti į grybus. Įberti supjaustytų svogūnų laiškų, krapų ir valgyti su virtomis bulvėmis arba duona.

Virginija LAPIENĖ

A. VALAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content