Gardžiuokimės su ūkininko Petro Montvydo žmona Rūta

Daupariškei R. Montvydienei vienas mėgstamiausių užsiėmimų – gaminti valgį šeimai. Ji prisipažino, jog nuo ryto iki vakaro galėtų sukiotis virtuvėje. Ir dar naktimis prabudusi mintyse kažką keptų.

Rūta, nebaigusi jokių kulinarinių mokslų, yra savamokslė, bet valgių gaminimas jai – maloniausia pareiga. Ne tik skaniai gaminti – ir valgyti mėgsta. „Bet aš galėčiau sėdėti ir žiūrėti į valgančiuosius – džiaugtis, kad jiems patinka tai, ką pagaminau, – šypsojosi šeimininkių šeimininke ne tik Dauparuose vadinama R. Montvydienė ir priduria: – Niekas iš mūsų namų neišeina nepavaišintas.“

Rūtai labiausiai patinka ruošti mėsos ir žuvies patiekalus. Ji stengiasi įsigyti kokybiškų produktų – natūraliomis sąlygomis užaugintų kiaulių, paukščių. Prie savo valgių patiekia daug žalių daržovių salotų – nori, kad žmonės valgytų kuo sveikiau.

R. Montvydienei nesudėtinga pagaminti valgį šeimos pobūviui, pavyzdžiui, 20 žmonių. Anksčiau ji padėdavo ir kaimynams, draugams pasiruošti šeimos šventėms. Dauparų kaime kalėdojantys kunigai pietų užsuka pas Montvydus. Šiemet Rūta juos pavaišino stirnienos kepsniu su rūkyta šonine ir baravykų sriuba su šonkauliais.

Pašnekovė prisipažino svajojanti apie savo kavinukę. Šią mintį išprovokavo lankymasis viešojo maitinimo įstaigose. „Gaminčiau naminį maistą – kotletus, iš tikrų bulvių – cepelinus, vėdarus, kepčiau bulvinius blynus. Juk dabar senovinius valgius išstumia picos, sušiai ir kiti ne mūsų krašto patiekalai“, – apgailestavo Rūta.

Jos svajonę palaiko žentas. Bet kavinei reikia didelių investicijų.


Sprandinė, įdaryta česnakais ir slyvomis

  • Reikia 1–1,5 kg sprandinės, 2–3 česnakų, saujos džiovintų slyvų.

    Marinatui – 2–3 šaukštų majonezo, po 3 šaukštus sojos padažo, vorčesterio padažo, po 1 šaukštą garstyčių, medaus, druskos (pagal skonį), 5–6 česnako skiltelių, 2 šaukštų kmynų, prieskoninių žolelių, karčiųjų ir kvepiančiųjų maltų pipirų.

    Sprandinę peiliu įpjauti iš abiejų galų 3–4 vietose ir jose kaitaliojant įkišti po slyvą ir česnako skiltelę. Marinatą išmaišyti, česnako skilteles susmulkinti ir įtrinti mėsą. Dėti į indą ir marinuoti 1–2 paras.

    Prieš kepant, mėsą supjaustyti porcijomis, bet ne iki galo įpjauti, kad būtų galima vėl suspausti gabalą. Dėti į kepimo skardą, suspausti, uždengti dangčiu arba folija ir kepti iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 2 val. vis apšlakstant atsiradusiu padažu.

    Skanu su troškintais arba raugintais kopūstais, agurkais ar šviežių daržovių salotomis ir bulvėmis. Kepsnį reikia užpilti padažu, kuriame kepė mėsa.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content