Gardžiuokimės su Valtraute Sprogiene iš Poškų
Motinos dienos išvakarėse V. Sprogienė, laukdama svečio iš Prezidentūros, kuris atvežė jai apdovanojimą, iškepė du pyragus – su varške ir kakavinį pagal senus šišioniškių receptus.
Buvusi žinoma kaimo gaspadinė, šio krašto senbuvė, sulaukusi garbaus amžiaus, juos kepa tik ypatingomis progomis.
Šišioniškės nuo seno garsėjo gardžiais pyragais ir saugojo kepimo paslaptis. Pagal senovinį receptą iškepti Valtrautės pyragai tirpo burnoje, juos gyrė svečiai.
„Mane išmokė Poškų kaime gyvenanti šio krašto senbuvė Marija Šlepienė, su kuria kartu eidavome ruošti valgius pobūviams, vestuvėms, laidotuvėms. Gamindavome įvairius patiekalus, kepėme pyragus – su varške, kakavinį, su uogiene, trupininį ir kitus“, – prisiminimais dalijosi Valtrautė.
Tačiau ji prisipažino, kad dabar retai kepa gardėsius, tik ypatingomis progomis. Garbingą apdovanojimą atvežusį svečią Prezidento vyriausiąjį patarėją Darių Kuliešių nusprendė pavaišinti pagal senovinius receptus savo keptais pyragais. Jai padėjo dukros, kurias mama irgi išmokiusi. „Bet mums nepavyksta iškepti tokių“, – prisipažino vyriausioji Irma. Ji su seserimis dažniau kepa naujoviškus – su ananasais, riešutais.
V. Sprogienė kalbėjo, jog ankstesniais metais Agluonėnų kultūros namų darbuotojai surinko senovinių šišioniškių valgių receptus ir išleido knygelę. Joje yra ir Valtrautės gardieji pyragai.
Varškės pyragas
- Tešlai reikia 0,5 kg miltų, 4 kiaušinių, 180 g sviesto, 1 stiklinės cukraus (pagal skonį), kepimo miltelių.
Įdarui – 0,8 kg varškės, 4 kiaušinių, 2 šaukštų grietinės, pakelio pudingo, 1 stiklinės cukraus (pagal skonį).
Kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi, dėti kiaušinius ir dar plakti. Pamažu supilti išsijotus miltus ir kepimo miltelius, sumaišyti. Varškę gerai ištrinti, kad neliktų trupinių, ją išplakti su cukrumi, kiaušiniais, grietine, įmaišyti pudingo miltelius. Masę dėti ant tešlos, kurios žymiai mažiau nei varškės. Kepti apie 1 val. orkaitėje iki 180 oC temperatūroje.
Virginija LAPIENĖ
Autorės nuotr.