Gardžiuokimės su veiviržėniške mokytoja Regina Mozeriene

Sunku įsivaizduoti, kokį kalną keksiukų yra iškepusi Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos mokytoja-bibliotekininkė R. Mozerienė per kelerius metus. Gardėsių kepimas – vienas iš jos maloniausių pomėgių po rankdarbių. Ne tik kolegos tai žino – toli už miestelio ribų pasklidusi ši žinia.

Regina parodė kupetą keksiukų, kuriuos buvo iškepusi Veiviržėnų seniūnijos vasaros sporto šventei. „Ją organizavusiems kolegoms padariau staigmeną“, – prasitarė pašnekovė. Beveik 200 keksiukų jie vaišino sporto mėgėjus, svečius. Ir kituose miestelyje vykstančiuose renginiuose galima pasivaišinti R. Mozerienės keptais gardėsiais: gimnazijoje, Kultūros centre, Veiviržėnų parapijos bendruomenės agapėje. Veiviržėnų kultūros centras net padėkos raštą įteikė Reginai už gardžias vaišes atlikėjams ir miestelio svečiams.

Anksčiau ji garsėjo savo gardžiais varškės ir kitokiais pyragais, bet jau kelerius metus kepa keksiukus. Jie ne tik skanūs – patrauklūs akiai, patogūs valgyti. Jie įvairių skonių – priklausomai nuo to, kokių uogų ar šokolado įdeda. Pavyzdžiui, sportininkus mėgėjus vaišino keksiukais su juodaisiais serbentais – labai gaivūs. Bet kepa ir nesaldžius – su mėsa, žalumynais arba iš lietinių tešlos, prie kurių tinka saldus ar pikantiško skonio pagardas. Gali iškepti sveikuoliškų, kaip antai, su cukinija.

Patyrusi keksiukų kepėja patikino, kad jie skanūs ir šilti, ir atvėsę. „Paprastesnio recepto nei keksiukų nėra, bet kažkodėl ne visi, kuriems pasakau, išsikepa“, – šyptelėjo pašnekovė.

Ji dažnai keksiukais vaišina savo kolegas, veiviržėniškių ansamblio „Viržis“, kuriame dainavo 30 metų, dalyvius. Laukdama netikėtų svečių būtinai išsikepa keksiukų – nedidelį kiekį trunka neilgai. Kepant šimtą, tešlą tenka ruošti 3 kartus. Juos iškepti prireikia 5 valandų. Paragavusieji jos keksiukų prašo iškepti, bet prisipažino, kad tik labai geri pažįstami prisiprašo.

R. Mozerienė atskleidė keksiukų kepimo paslaptis. Labiausiai ji vertina „Malsenos“ miltus. Svarbiausia – neperplakti tešlos, kad nebūtų kieta. Beje, reikia kepimo formelių – metalinių, plastikinių, popierinių. Bet svarbiausia, kad iškeptum skanius, būtina gera nuotaika.


Greiti keksiukai su vyšniomis (juodaisiais serbentais, mėlynėmis)

  • 12-ai keksiukų reikia 1 kiaušinio, 1 stiklinės cukraus, 1 pakelio vanilinio cukraus, 2/3 stiklinės pieno, 1/3 stiklinės aliejaus, 1 stiklinės smiltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, poros saujų vyšnių.

    Į dubenį įmušti kiaušinį, įberti cukrų ir vanilinio cukraus. Išmaišyti. Įpilti du trečdalius stiklinės pieno, o likusią jos dalį – aliejaus (taip paprasčiau suskaičiuoti proporcijas). Viską supilti į dubenį ant kiaušinio su cukrumi.

    Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir suberti į tą patį dubenį. Tešlą gerai išmaišyti. Ji turėtų būti truputį tirštesnė nei blynams. Suberti uogas. Keksiukams skirtoje skardoje išdėlioti popierinius krepšelius. Juos artipilnius pripildyti tešlos. Kepti iki 160 C įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį, kol keksiukai iškyla ir gražiai parusvėja.

Nesaldūs keksiukai

  • Reikia 100 g virto ar rūkyto kumpio, 100 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio, 200 g pieno, 2 šaukštų aliejaus, 2 kiaušinių, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 200 g miltų, smulkintų svogūnų laiškų, petražolių, druskos.

    Kumpį supjaustykite nedideliais gabaliukais. Į pieną supilkite aliejų, įmuškite kiaušinius ir išplakite. Į plakinį suberkite sūrį, kumpį, svogūnų laiškus, petražoles. Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos, kepimo milteliais ir suberkite į plakinį su sūriu ir kumpiu, gerai išmaišykite. Sukrėskite tešlą į aliejumi pateptas keksiukų formeles (ne daugiau kaip 2/3 formelės tūrio) ir 35–40 min. kepti 180 C temperatūroje orkaitėje.

Virginija LAPIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content