Gardžiuokimės su… veiviržėniške Vida Venckiene

Modernioje virtuvėje dirbusiai V. Venckienei patinka gaminti valgį ant laužo, nes šis būna kitokio skonio. Turėdama mobilią lauko krosnį ji dalyvauja renginiuose ir kepa čirvinius blynus, kuriuos graibsto vaikai ir suaugusieji.
V. Venckienė jaunystėje technikume įgijo maisto technikės-technologės profesiją ir 40 metų dirbo virėja Veiviržėnų mokyklos valgykloje. Laisvalaikiu ji su kolege ruošdavo valgius vestuvėms, įvairiems pobūviams. „Dabar pensininkė, bet jei kam prireikia, mane randa“, – šypsojosi pašnekovė. Paklausta, kaip per dešimtmečius keitėsi maisto gamyba, patikino, jog labai nesikeitė, tačiau atsirado naujoviškų virtuvės įrenginių, kuriais reikėjo išmokti dirbti. „Bet koks palengvinimas – nebereikėjo 40 kilogramų mėsos rankomis malti“, – prisiminė pašnekovė. Moderni įranga palengvino šeimininkių dalią, tačiau paprastai, natūraliai paruoštas valgis turi ypatingą skonį.
Veiviržėniškė prisipažino, kad mėgsta kepti, virti ant laužo. „Suvažiuoja vaikai – verdu lauke troškinį, kopūstienę, bulvinius blynus kepu“, – atskleidė V. Venckienė. Ji turi mobilią lauko krosnį, kurią nusigabena ten, kur pakviečia. Vida renginiuose vaišina savo keptais čirviniais blynais. Ypač juos graibsto per Užgavėnes Klaipėdoje, bet paragauti širdutės formos, dūmais kvepiančių blynų pageidaujančiųjų netrūksta. Štai vieną vasaros sekmadienį savo mobilią lauko krosnį atsigabenusi į Utrius, kur pradėjo veikti nusileidimo nuo kalno pripučiamomis padangomis trasos, prikepė kalną blynų. Su bananais ir su aguonomis. Gardžiuodamiesi su braškių uogiene juos kirto vaikai ir suaugusieji už dyką – vaišino Lapių bendruomenė.
Karštą vasaros dieną V. Venckienei teko prakaituoti prie malkomis kūrenamos krosnies: reikia stovėti ir vartyti keptuvę su blynais – iškepa per 6 minutes. Dešimtmetį ji kepa čirvinius blynus, turi dvi senovines keptuves iš praėjusio amžiaus. „Vieną radau įsigytoje sodyboje, o kitą Rietavo turguje pirkau. Čirviniai blynai – lietuvininkų išmislas. Ant vienos keptuvės radau vokiškai parašytą receptą“, – kalbėjo veiviržėniškė. Tačiau V. Venckienė jo neatskleidė, tik pasakė, kad reikia miltų, kiaušinių, cukraus, žiupsnelio druskos, pieno, įpilti nesūdyto mineralinio vandens, kad puresni būtų. Betgi produktus galima savaip susidėlioti – pabandyti sukurti savo receptą ir kepti ant dujinės viryklės. Žinoma, reikia turėti šiems blynams kepti skirtą keptuvę. Jų galima rasti močiučių namuose, nes prieš kelis dešimtmečius buvo populiaru kepti čirvinius blynus.

***

Čirviniai blynai

Reikės 3 kiaušinių, 400 ml pieno, 3 v. š. aliejaus, 250 g miltų, 4 šaukštų cukraus, druskos.
Kiaušinius suplakite su cukrumi. Pilkite pieną, dėkite druskos ir dar paplakite. Pilkite aliejų ir dėkite miltus. Tešla turi būti skystoka. Labai gerai įkaitinkite keptuvę ir tešlos pilkite po mažą samtelį. Kas turi senovinę keptuvę, žino, kad įpylus tešlą rankenas reikia užfiksuoti. Tada blynų tešla tolygiai pasiskirsto po visas širdeles. Kepa labai greitai, tik nepamirškite vartyti. Ką tik iškepę būna traškūs, o pastovėję suminkštėja.

Virginija LAPIENĖ
Autorės nuotr.

1 Komentaras

  • Skaniai atrodo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content