Gardžiuokimės su vėžaitiškiu Andriumi Jokubaičiu

Virti ir kepti varškėčiai – pusryčiams, kiaušinienė – vakarienei, picos – šventėms, tiramiso desertas – kai norisi saldaus… Andrius, gamindamas šeimai šiuos patiekalus, jaučiasi puikiai, nes maistas, paruoštas namuose, visada šviežias ir gardus be jokių skonio stipriklių.

„Gaminti pradėjau sukūręs šeimą. Nomeda man mielai užleido virtuvę. Mano patiekalai neįmantrūs, lengvai paruošiami, tam sugaištu nedaug laiko“, – sako Andrius, sūnui Pijui ir duk­rai Liepai pusryčius patiekiantis per 15 minučių. Tiek jis užtrunka iškepti ar išvirti gardžius varškėčius, kuriems reikia 250 g naminės varškės, 1 kiaušinio, mažiau nei stiklinės kvietinių miltų, trupučio cukraus ir druskos. Andrius įsitikinęs, kad naminė varškė yra ypatinga, tad ją perka iš Girininkų ūkininko. „Kai kepu varškėčius, į keptuvę aliejų pilu negailėdamas, tad mano varškėčiai beveik pavirsta į spurgas“, – juokėsi pašnekovas, savo gaminius puošiantis visokiais ornamentais: grotelėmis, plytelėmis, paukščiukais. Nors ornamentą lėkštėje netrukus paslepia uogienė arba grietinė, o ir pačios valgytojų lėkštės tuoj būna tuščios, estetiškas maisto patiekimas meniškos prigimties šeimai yra svarbus.

Triūsdamas virtuvėje Andrius prisipažįsta jaučiantis malonumą. Tad švenčių proga pašauti į orkaitę keturias plonapades picas, kurioms tešlą kildinti galima net kelias valandas, ­– jam vienas juokas. Beje, vėžaitiškis susipažino su Plungėje gyvenančiu, o Klaipėdoje picas kepančiu italu Francesco, kurio picas vertina tikri gurmanai.

Laima ŠVEISTRYTĖ

Nomedos JOKUBAITIENĖS nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content