Gargždų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko pavaduotoju Alvydu Končiumi
Gargždų PGT A. Končius dirba 25-erius metus – ilgiausiai iš visų pareigūnų. Tačiau valgių gaminimo stažas – dar didesnis. Neišrankus maistui gargždiškis įsitikinęs, jog gardžiausias maistas – pagamintas namuose.
Nuo vaikystė pamėgęs sukiotis virtuvėje, A. Končius ne tik žmoną Liną ir 3 vaikus palepina gardžiais valgiais, bet ir svečius nustebina savo kulinariniais gebėjimais. „Tik, kai kariuomenėje tarnavau, porą metų neteko virti“, – nusijuokė pašnekovas.
Jam patinka pagaminti įdomesnį valgį. Perskaitęs receptą, improvizuoja – neskaičiuoja gramų miligramų – deda produktus, beria prieskonius pagal savo nuojautą ir skonį. „Galiu pagaminti ekspromtu – iš to, ką tuo metu turiu virtuvėje. Kitiems valgiams, pavyzdžiui, plovui reikia pasiruošti. Paprasčiausia iškepti kotletus. Gyvendamas vienas, sumuštiniais tikrai nesimaitinčiau“, – šyptelėjo Alvydas.
Tačiau jis labiausiai „specializavęsis“ žuvies patiekalų gamyboje. Žvejys mėgėjas prisiekęs: nuo vandens – iki stalo. Taigi iš savo sugauto laimikio paruošia gurmaniškų valgių: žuvį kepa folijoje, kepsninėje, rūko savo rūkykloje.
„Prieš Velykas pabandžiau pagaminti įdarytą lydeką. Ir puikiai pavyko, – neslėpė vyras. – Labai gardi žuvis, kaip ir mėsa, kepta kepsninėje, persmelkta dūmu.“
Taigi šiltuoju metų laiku užsikuria kepsninę ir kepa ne tik šašlykus: šeimos valgiaraštį paįvairina žuvies patiekalais. „Nepakartojamo skonio starkio kepsniai“, – patikino Alvydas, išdėstęs receptą.
O kaip skaniai ir saugiai išsikepti kepsninėje?
„Turi būti saugus atstumas nuo pastatų ir niekada nepalikti kepsninės be priežiūros, – įspėjo pareigūnas. – Nuolat prižiūrėti reikia kepsnį, kad jis per daug neapskrustų. Negirdėjau, kad šašlykų kepėjai sudegintų pastatus, tačiau rajone sudegė ne viena mėsos rūkykla.“
A. Končius pasakojo, jog ugniagesiai buvo gavę pranešimą, jog Gargžduose daugiabučio gyvenamojo namo balkone kaimynai kepa šašlykus. Atvykę pareigūnai iš tiesų kepsninėje rado įkaitusias anglis. „Balkone griežtai draudžiama kūrenti kepsnines, šašlykines – šeimininkams teko sumokėti baudą“, – akcentavo A. Končius, palinkėjęs saugiai ir skaniai ruošti valgį.
STARKIO KEPSNIAI
Reikia šviežio starkio, citrinos, žuvies prieskonių, 4–5 česnako skiltelių, majonezo, druskos.
Nuvalius žuvį, išimti stambiąsias ašakas, supjaustyti didesniais gabalais. Sudėjus į dubenį, suberti tarkuotą citrinos žievelę, išspaustas jos sultis, 2–3 šaukštus majonezo, užberti druskos, smulkiai pjaustytą česnaką, žuvies prieskonius. Viską gerai išmaišyti. Po pusvalandžio – dar kartą. Už valandos kepti ant grotelių. Dažnai vartant, kepti apie pusvalandį.