judrėniške Maryte Rudiene
Niekas iš Marytės namų neišeina nepavaišintas – ką turi, tuo dalijasi. Valgį gaminti jai – pareiga, bet tai daro su meile. Ji vertina sveikus natūralius produktus, yra tradicinių valgių šalininkė – puoselėja žemaitiškų valgių tradiciją.
Gražiuose jaukiuose namuose Judrėnuose labai svarbi erdvė Marytei – virtuvė. Šviesi, moderni. Nesvarbu, kad prieš 18 metų jai buvo lemta tapti našle – ir viena gyvendama kasdien gamina valgį, ir svečiams vaišių paruošia. „Labiausiai patinka, kai iš anksto pasako, ko svečiai norėtų“, – atskleidė pašnekovė. Dažniausiai prašo cepelinų. Jai įprasta nuskusti kibirą bulvių ir pagaminti 40 cepelinų su varške ir su mėsa. Iš naminės grietinės ir sviesto bei trupučio rūgštaus pieno gamina kastinį. „Tačiau negaliu pasakyti, kaip jį daryti, kad būtų skanu, nes tai savotiškas gamybos procesas – reikia pačiam jausti, kada šildyti ir panašiai“, – sakė Marytė.
Visi jos valgiai įprasti lietuvio skoniui, bet ką bepagamintų – troškintus kopūstus, čeburėkus ar šaltieną – liežuvį gali praryti. Ir ypatingų prieskonių nenaudoja: M. Rudienės mėgstamiausi – svogūnai, česnakai, kartais pipirai, lauro lapai.
Ji taip pat konservuoja, marinuoja savo užaugintas daržoves, verda uogienes – ruošia atsargas žiemai. Ir šį rudenį pilni podėliai įvairiausių gėrybių: burokėlių, agurkų, cukinijų su pomidorais ir kt. Jos bičiulės sako, jog Marytė – sunkiai aplenkiama šeimininkė. „Reikia noro ir meilės, kad išeitų gerai. Ir kaip nesidžiaugsi, kai žmogui patinka tai, ką pagaminu, – neslėpė pašnekovė. – Judrėnuose nemažai gerų gaspadinių. Oho, kokios mūsų sūrininkės“, – gyrė M. Rudienė.
- Grietinėlėje troškintos bulvėsReikia 1 kg bulvių, 100 g sūrio, 3 česnako skiltelių, valgomojo šaukšto sviesto, 300 g grietinėlės, 1 arbatinio šaukštelio druskos, pusės arbatinio šaukštelio pipirų.Skardą ištrinti česnaku ir sviestu. Į puodą pilti grietinėlę, įspausti česnakų, įberti druską, pipirus ir virti 10 min.Plonai supjaustytas bulves sustatyti į skardą, užpilti grietinėlę, uždengti folija ir kepti orkaitėje 30–40 min. Ištraukus užtarkuoti sūrio ir vėl į orkaitę, kad išsilydytų.
Virginija LAPIENĖ
A. VALAIČIO nuotr.