• 9 rugpjūčio, 2022
|

Klemiškės gyventojos marinuoti kiaušiniai

S. Plauškienė: „Patinka išmėginti receptus – iš kiaušinių stengiuosi pagaminti įvairių patiekalų.“

Sveikos mitybos specialistai tvirtina, jog kokybiški kiaušiniai – vieni iš vertingiausių maisto produktų. Savo ūkyje auginamų dedeklių vištų kiaušinius S. Plauškienė ne tik kepa, verda, bet ir marinuoja – ant šeimos stalo kasdien šių patiekalų įvairovė.

Pasak gydytojų dietologų, iš kiaušinio vystosi nauja gyvybė, todėl gamta paruošė rinkinį, turintį vertingų maistinių medžiagų. S. Plauškienei ne tik velykinį stalą svarbu margučiais papuošti – ji kasdien stengiasi vis ką nors naujo pagaminti, todėl išbando naujus receptus ir siūlo kitiems.

„Daug išsivirus kietų kiaušinių ir per šventes nesuvalgius, juos galima marinuoti panašiai kaip agurkus, – dalijosi patirtimi Silvestra. – Juos reikia nulupti, sudėti į stiklainį, užpilti karštu arba atvėsintu marinatu ir savaitę palaikyti šaldytuve. Labai skanu ir patogu: pusryčiams jau turi paruoštą patiekalą. Užsienyje marinuotų kiaušinių galima nusipirkti parduotuvėje.“

Anot pašnekovės, kiekviena šeimininkė turi savo agurkų marinavimo receptą – marinatas toks pat: reikia druskos, cukraus, tik acto truputį daugiau įpilti, kad kiaušiniai įgytų stipresnį skonį. Įdėti česnako, lauro lapų. Įpylus burokėlių sulčių, kiaušiniai paraudonuoja, ciberžolės – pageltonuoja.

S. Plauškienė bandė iškepti šaldytą kiaušinį. „Per naktį sušaldžiau šaldiklyje, išėmusi pakišau po karštu čiaupo vandeniu. Lukštas suskilinėjo – lengva nulupti. Į ledą sušalusį kiaušinį supjausčiau riekelėmis ir keptuvėje iškepiau daug mažų kiaušinukų su tryniu ir baltymu“, – šypsojosi išmoninga šeimininkė.

Ji kartais šeimą palepina kiaušiniene – tortu, kuriam dažniausiai naudoja 3 kiaušinius. Trynius ištrina su šakute, baltymus išplaka iki putų. Į karštą aliejų arba sviestą keptuvėje pirma pila trynį, už minutės kitos – baltymą. Uždengus dangčiu reikia kelias minutes patroškinti. Išėmus papuošti žalumynais – svogūnų laiškais ar petražolėmis.

S. Plauškienė siūlo išmėginti kiaušinienę – keksiukus. Pirmiausia išplakti keletą kiaušinių, pagardinti druska. Į kekso formeles įdėti mėgstamų daržovių – paprikos, svogūno ar pomidoro ir užpylus plakiniu kelias minutes kepti karštoje orkaitėje.

Skanaus!

Virginija LAPIENĖ

Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių