medžiotoju Edgaru Kuturiu
Kuo laisvalaikiu užsiima Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Edgaras Kuturys, yra patyrę ir kolegos, ir Pagėgių savivaldybės tarybos nariai (Edgaras yra vienas iš jų). Šilutės rajone gyvenantis valstybės tarnautojas – aistringas medžiotojas, kuriam pagaminti patiekalą iš žvėrienos ir juo pavaišinti pažįstamus ar draugus – didžiausias malonumas.
„Šį bei tą pasigaminti (išsivirti makaronų, bulvių ir kt.) buvau priverstas išmokti nuo 13 metų, kai išvažiavau į Vilniaus sporto mokyklą-internatą“, – prisiminė Edgaras, buvęs Lietuvos dviračių rinktinės narys. Tačiau maisto ruošimas pomėgiu tapo gerokai vėliau. „Jau 20 metų esu medžiotojas ir improvizuoju su žvėrienos patiekalais. Galiu paruošti šernienos, stirnienos, briedienos kepsnių, stirnienos šašlykų, išvirti šurpą ir kt. Dabar jau turiu įgūdžių ir suprantu, koks svarbus yra mėsos marinavimas. Tačiau, kad pripratinčiau valgytojus prie žvėrienos kvapo, teko pasipraktikuoti. Ypač specifinis stirnienos kvapas. Iš pradžių šeimyna nenorėjo valgyti, bet jau daug metų mėgaujasi žvėrienos patiekalais, o aš didžiuojuosi, kad galiu nustebinti tuo, ko nerasi parduotuvėse“, – šypsojosi patyręs medžiotojas, kurio šeimoje nėra vegetarų.
Tačiau jei netikėtai užsuksite pas Edgarą į svečius, nesitikėkite, kad jis tuoj patieks stirnienos kepsnį ar sriubos. Geriausiu atveju – po savaitės ar net pusantros. Mat tiek laiko trunka marinavimas. Jei norėsite patys išbandyti Edgaro receptą, turėkite kantrybės. Neturėsite – mėsa bus kieta. Bet pirmiausia, jeigu esate medžiotojas, teks susimedžioti stirną.
5 litrams stirnienos sriubos (šurpos) reikės bent 0,5 kg mėsos. Tinka ir kauliukai. Ant nesmulkiai supjaustytos mėsos išspausti vienos citrinos sultis, uždėti 2 šaukštus natūralaus medaus, šliūkštelėti granatų sirupo, užberti kaukazietiškų ir gruziniškų prieskonių (vieni su druska), stambiau maltų pipirų ir viską gerai išmaišyti. Kas antrą dieną mėsą pamaigyti, kad prieskoniai įsigertų. Laikyti šaldytuve. Beje, marinatui nereikia druskos, nes ji sausina ir kietina žvėrieną.
Gardžiausia stirnienos sriuba, kai verdama ant laužo. Tad pirmiausia ant laužo ugnies įkaitinamas tuščias 5 l ketaus puodas. Tada įpilama 200 ml alyvuogių aliejaus ir sudedama marinuota mėsa. Po pusvalandžio ji apskrus, ir reikės užpilti vandens, kad apsemtų. Valandą pavirti, tada įdėti stambiai supjaustytų bulvių, dar pavirti, tada įmaišyti litrą raugintų kopūstų, pusę litro riebios grietinės ir tiek pat aštraus pomidorų padažo. Sriubą būtina pamaišyti ir baigiant virti suberti žalias petražoles. Jeigu reikia, galima įdėti truputį druskos. Jeigu yra mėgstančiųjų alyvuoges, galima įdėti supjaustytų.
5 litrų šurpos pakaks 15 net alkanų valgytojų.
Laima ŠVEISTRYTĖ
Vilijos BUTKUVIENĖS nuotr.