„Pilsots“ klubo nare Irma Šimkiene
Baltų vikingais vadinamų kuršių genties istorijos, rekonstrukcijos ir kultūros populiarinimo klubo, vienintelio šalyje, narė klaipėdiškė I. Šimkienė anų laikų gyvenimo subtilybes visuomenei perteikia dalyvaudama renginiuose. Lapiuose vykusioje Avikirpio šventėje „patalkiui“ ji iškliukino avienos šiupinį.
„Mūsų šeima ne tik domisi kuršių genties istorija, dalyvauja amatų, karybos rekonstrukcijoje, bet ir tuo gyvena, – prisipažino I. Šimkienė. – Šventes švenčiame pagal senovinį kalendorių, kiekvienai šventei gaminu naują patiekalą pagal vikingų receptus.“
I. Šimkienė pasakojo, jog iš archeologinių kasinėjimų Žardės piliakalnyje nustatyta, ką anuomet valgė kuršiai. Pasak jos, kuršių apogėjus – IX–XII amžiuje. Tai buvusi turtingiausia baltų gentis.
„Pagal archeologinius radinius, žmonių kaulų struktūrą nustatyta, kad kuršiai valgė ožkieną, avieną ir tik mažus paršelius. Moterys mažai vartojo mėsos, o daugiau pieno produktų, vyrai – atvirkščiai“, – teigė „Pilsots“ klubo narė.
Avikirpio šventėje I. Šimkienė, stebint žiūrovams, ant laužo troškino avienos šiupinį. Tam prireikė avino, kibiro žirnių ir tiek pat miežinių kruopų. Pastaruosius reikėjo išmirkyti. Prieš gaminant šiupinį, nuimtą nuo kaulų avieną 3 valandas troškino ant laužo. Su sviestu puode apkepinusi svogūnus ir morkas, sudėjo mėsą, įpylė šiek tiek vandens, patroškino ir sudėjo kruopas bei žirnius. Pagardino druska, čiobreliais, mairūnu, česnako skonio džiovintomis žolelėmis, kurių prisirenka laukuose. Viską troškino dvi valandas. Dviejuose didžiuliuose katiluose išvirtą, dūmais kvepiantį šiupinį gardžiuodamiesi valgė Avikirpio šventės dalyviai. Ir nė vienas nesuabejojo, kaip skaniai anuomet maitinosi kuršiai.