Priekulės evangelikų liuteronų parapijos bendruomenės pirmininke Juta Galkiene
Priekuliškei pedagogei, savanorei J. Galkienei netenka užsisėdėti virtuvėje. Jai labiausiai patinka kepti pyragus ir jais vaišinti. Lietuvininkų palikuonė nori išsaugoti šiame krašte keptų pyragų receptus ateities kartoms.
Šio krašto senbuvės nuo seno garsėjo ypatingo skonio pyragais. Po renginių Priekulės bendruomenės namuose jos ir dabar vaišina savo keptais gardėsiais.
„Pyragų kelias – nuo vaikystės, – apie savo pomėgį kalbėjo J. Galkienė. – Kadaise teko padėti senbuvei priekuliškei, kuri kepė šventėms pyragus. Gaila, kad tuomet nepasidomėjau receptais.“
Pasak pašnekovės, iškepti šio krašto pyragą nereikia daug darbo, nė daug produktų. „Tešlą maišome tik mediniu šaukštu arba minkome rankomis – nenaudojame elektrinio plakiklio. Svarbiausia – kokybiški prieskoniai: vanilinas ir kiti“, – akcentavo Juta.
J. Galkienė pasakojo, kad žiemą pyragus kepanti dažniau. Jie kaloringesni, o vasarą – su rabarbarais, uogomis, kriaušėmis. Ji prisipažino, kad labiau mėgstanti kepti pyragus nei juos valgyti – patinka vaišinti kitus.
Priekuliškė dažnai kepa pyragą su rabarbarais pagal mamos receptą. Nepamirštamas vaikystės gardėsio skonis. Ji stengiasi išsaugoti receptus pyragų, kuriuos kepė šio krašto lietuvininkės.
Reikia: 200 g sviesto, 1 stiklinės cukraus, 5 kiaušinių, 300 g miltų, vanilino, kepimo miltelių (2 šaukštelių), rabarbarų arba uogų, vaisių.
Sviestą ištrinti su cukrumi ir vanilinu. Po vieną įmušti kiaušinius ir išmaišyti. Gerai išmaišius, suberti miltus su kepimo milteliais.
Į kepimo skardą sudėti paruoštą tešlą, ant jos – supjaustytus rabarbarus. Ant viršaus užberiami trapios tešlos trupiniai. Jiems reikia 50 g sviesto, miltų ir cukraus. Išmaigius tešlą, gnaibyti trupinius ir juos barstyti ant rabarbarų. Kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 1 val.