priekuliškiu bitininku Kazimieru Žilinsku
„Akys mato, širdis nori – duok skrandžiui“, – šypsosi priekuliškis bitininkas Kazimieras Žilinskas, paklaustas, kokie patiekalai jam skaniausi. Kelionėse mėgstantis išbandyti egzotiškus valgius, vyriškis norėtų paragauti gyvatės mėsos, o banginio jau išbandė Norvegijoje. Pats su malonumu svečius vaišina rūkyta žuvimi, plovu ar kitu mėsos patiekalu.
Bitininkas mėgėjas su žmona Laima nė dienos neįsivaizduoja be medaus. „Kiekvienam parduodamas medų sakau, kad ne į spintelę dėtų, o ant stalo. Kasryt dar nepusryčiavę pasikabinam šaukštelį medaus ir išgeriam stiklinę šalto vandens, vakare – vėl šaukštelis medaus ir stiklinė šilto vandens“, – receptą gerai savijautai, ramiam miegui siūlo Kazimieras, medų ne tik valgantis, bet ir pirtyje naudojantis. „Jei kūno oda sausa, o galva pleiskanoja, šlapius plaukus reikėtų ištepti pašildytu skystu medum, palaikyti 20 min. ir išskalauti vandeniu. Jokio šampūno ar muilo nereikia. Dvi savaites kas antrą, kas trečią dieną medumi maitinti plaukai turėtų nebeslinkti, o oda nebepleiskanoti“, – ragina išbandyti bitininkas.
Priekuliškis ne tik bitininkas, laikantis 25 bičių šeimas, bet dar ir žvejas. Tiesa, paties sukurtoje rūkykloje ne visada savo žuvį svečiui rūko, o skaniausia esanti skumbrė arba marių ešerys. Užtenka išvalytą žuvį druska ir juodaisiais pipirais pabarstyti ir įkaitintoje rūkykloje pusvalandžiui paguldyti ant grotelių. Ten ji persismelks juodalksnio, obelų ir vyšnių kvapu, ir valgysi apsilaižydamas. Prie žuvies svečiui Kazimieras paraikys žmonos Laimos keptos duonos, kurią ji jau 10 metų kepa šeimai.
Saldumynais, pasak Kazimiero, irgi rūpinasi žmona, tačiau riešutų užpiltinę su medumi, kuria mugėse prekiauja, ir pats daro. Kol kas jos gamina nedaug – tiria rinką, ar bus poreikis. Jei kas pagal bitininko receptą sumanys jos pasigaminti, turėdamas medaus ir riešutų, tegul įsitikina, ar užteks kantrybės.
Riešutai su medumi
- Reikės apie 100 gramų išgliaudytų lazdyno riešutų ir apie 130 gramų medaus.
Išgliaudytus riešutus šiek tiek pakepinus geriau nusivalys ruda luobelė. Kai tas darbas atliktas, riešutus galima sudėti į stiklainiuką.
Dabar svarbiausias darbas. Užkaitus indą su vandeniu neleisti jam užvirti. Temperatūra turėtų būti 38–40 laipsnių, o geriausias termometras – pirštas. Jei iškenčia, viskas gerai. Į tą indą statyti kitą su medumi, mat jis turi šiek tiek suskystėti. Tada jį supilti ant riešutų. Šiukštu neperkaitinti medaus!
Laima ŠVEISTRYTĖ
Autorės nuotr.