su restoranų šefe Aida Matulevičiūte
Agurkus daugelis mėgsta dėl to, kad jų skonis puikiai atgaivina karštą dieną. Vasarą jie tampa mėgstamu sumuštinių palydovu, salotų pažiba, desertu su medumi.
Maisto ekspertė ir restoranų šefė Aida Matulevičiūtė aiškina, jog agurkuose esantis vanduo yra puikus pasirinkimas, norint karštą vasaros dieną neperkaisti ir palaikyti organizmo skysčių balansą.
„Viename agurke gali būti iki 200 g vandens, todėl mūsų kūnui tai – itin palanki daržovė. Be to, agurkai turi daug skaidulų, mažai cukraus ir visai nedaug kalorijų, todėl ši daržovė itin tinkama žmonėms, turintiems viršsvorį, ar tiesiog į sveikatą ir maistą žiūrintiems atsakingai“, – tikina A. Matulevičiūtė.
Teigiama, jog agurkai turi natūralių antioksidantų, kovojančių su širdies ir kraujagyslių ligų rizika, taip pat kaulams būtino vitamino K. Be to, nuo seno žinoma ir agurkų nauda odai, ypač veidui. Pavyzdžiui, agurkų griežinėliai padeda sumažinti akių paburkimą, o agurko odele tepama veido oda kur kas greičiau nurimsta, maloniai sudrėksta, sumažėja jos sudirgimas ir patinimas.
Agurkų ledai
Reikės 1–2 šviežių trumpavaisių agurkų; 2 kivių; 1 puodelio kubeliais pjaustyto meliono; 2 šaukšto citrinos sulčių; ¼ stikinės vandens; 2 šaukštų cukraus (galima keisti medumi).
Gaminimas
Cukrų (medų) išmaišykite su šiltu vandeniu, kol viskas gerai ištirps. Į dubenį dėkite kubeliais supjaustytą agurką, kivius, melioną, supilkite citrinos sultis ir vandenį su ištirpusiu cukrumi (medumi). Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Ją atsargiai supilstykite į ledų formeles ir dėkite į kamerą, kad atvėstų ir sustingtų.
Sveikasis agurkų kokteilis
Reikės 2–4 trumpavaisių šviežių agurkų; 200 ml graikiško natūralaus jogurto; saujos smulkintų krapų ir petražolių; 1 šaukštelio sezamų sėklų; druskos ir pipirų (pagal skonį); grūsto ledo.
Gaminimas
Agurkus ir jogurtą suplakite elektriniu trintuvu, gautą kokteilį pagardinkite sezamų sėklomis, druska, pipirais ir smulkintais žalumynais. Sudėkite grūstą ledą ir viską gerai išmaišykite.