su žydų bendruomene

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė švenčia vieną iš svarbiausių metų švenčių – Chanuką, kuri šiemet prasidėjo ketvirtadienį, gruodžio 10 d., ir pasibaigs gruodžio 18 dieną.

Švenčiant Chanuką visų žydų namuose ir bendruomenėse kas vakarą uždegama po vieną žvakę ant tradicinės devyniašakės žvakidės – Chanukijos. Uždegdama Chanukos žvakes žydų bendruomenė siunčia šviesos ir bendrumo žinią visoms tautinėms Lietuvos bendruomenėms ir žydų bendruomenėms visame pasaulyje. Per šią šventę įprasta susiburti visiems drauge, linksmintis ir vaišintis tradiciniais aliejuje kepamais Chanukos valgiais – spurgomis ir latkėmis, tačiau šiemet Chanuka bus kitokia. „Vengiame didelių susibūrimų, tačiau Chanuka yra viena svarbiausių mūsų švenčių, todėl kviečiame visus žydus linksmai švęsti šeimose, o bendruomenė šventės dvasia dalinsis tradicinių vaišių nusiųsdama kitoms tautinėms bendruomenėms ir Lietuvos institucijoms“, – pranešime spaudai sako Faina Kukliansky, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė.

Lietuvos Seimas 2020-uosius yra paskelbęs Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais.


Spurgos „Sufganiyot“

  • Spurgoms reikės 2 valgomųjų šaukštų sausų mielių, ½ puodelio šilto vandens, ¼ puodelio ir 1 papildomo arbatinio šaukštelio cukraus, 2,5 puodelio miltų ir papildomai pabarstymui, 2 didelių kiaušinių, 2 šaukštų nesūdyto kambario temperatūros sviesto, ½ arbatinio šaukštelio šviežiai smulkinto muskato, 2 arbatinių šaukštelių druskos, 3 puodelių augalinio aliejaus, papildomai – puodui 1 puodelio aviečių ar kitokios uogienės.

    Mažame dubenėlyje sumaišykite mieles, šiltą vandenį ir 1 arbatinį šaukštelį cukraus. Palikite maždaug 10 minučių, kol pradės putoti. Į didelį indą supilkite miltus. Viduryje padarykite duobutę. Įmuškite kiaušinius, supilkite paruoštą mielių mišinį, ¼ puodelio cukraus, sviestą, muskatinius riešutus ir druską. Mediniu šaukštu maišykite, kol susidarys lipni tešla. Išminkykite tešlą ant gerai išmiltuoto paviršiaus, kol ji pasidarys švelni, tąsi, o paspausta atsistatys. Minkykite apie 8 minutes. Tešlą įdėkite į aliejumi pateptą indą. Uždenkite maistine plėvele ir šiltai laikykite apie 1–1,5 valandos, kol iškils. Ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą iki 0,5 cm storio. Naudodamiesi puodeliu ar stikline suformuokite apie 20 apvalių spurgų. Jas uždenkite maistine plėvele ir palaikykite 15 minučių. Vidutinio dydžio keptuvėje, įkaitintoje iki vidutinės temperatūros, supilkite aliejų, jį kaitinkite, kol tiks kepimui. Paruoštas spurgas atsargiai šaukštu sudėkite į įkaitintą aliejų. Kepkite, kol jos įgaus aukso spalvą, apie 40 sekundžių. Apverskite spurgas ir vėl kepkite, kol apskrus, apie 40 sekundžių. Iškeptas spurgas sudėkite į lėkštę su popieriniu rankšluosčiu. Kol karštos, apibarstykite cukrumi. Taip jos atrodys žiemiškai apšerkšnijusios. Kepinių užpildymo maišelį pripildykite uogiene. Spurgoje padarykite skylutę. Į ją įkiškite kepinių užpildymo maišelio antgalį ir į kiekvieną spurgą įspauskite apie 2 arbatinius šaukštelius mėgstamos uogienės.

Vitos VITAITĖS nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių