Salmoneliozės protrūkiai pavojingi

Kas trečią protrūkį Europoje sukelia salmonelės, informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis naujausia Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro bei Europos maisto saugos institucijos ataskaita.

ULAC duomenimis, iki gruodžio 1 d. Lietuvoje užregistruota 717 susirgimų salmonelioze atvejų ir tai 7 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Šalies gyventojų sergamumas šia zoonoze per paskutinius dešimt metų sumažėjo dvigubai, nuo 61 atv. 100 tūkst. gyventojų 2009 m. iki 28 atv./100 tūkst. gyv. 2018 m.

Europos maisto saugos institucijos ataskaitoje teigiama, kad Europos Sąjungos šalyse 2018 m. buvo užregistruoti

5 146 per maistą ir vandenį išplitę protrūkiai, dėl kurių sirgo 48 365 žmonės, iš jų 4 588 buvo hospitalizuoti, 40 – mirė. Daugiausia salmoneliozės protrūkių buvo užregistruota Lenkijoje, Slovakijoje ir Ispanijoje. Šie protrūkiai dažniausiai buvo susiję su kiaušinių vartojimu. Salmoneliozė buvo antra pagal dažnumą žmonių virškinimo trakto infekcija Europos Sąjungoje (91 857 atv.) po kampilobakteriozės (246 571 atv.), teigiama pranešime.

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad didžiausia dalis hospitalizuotų asmenų 2018 m. buvo dėl listeriozės. Listeriozė yra viena rimčiausių per maistą plintančių zoonozių.

ULAC gydytojos Galinos Zagrebnevienės teigimu, mūsų šalyje salmoneliozės protrūkiai dažniausiai registruojami ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir šeimose. Šios zoonozės atvejų skaičių galima būtų sumažinti didinant vartotojų sąmoningumą, griežtinant higieną tvarkant ir ruošiant maistą.

Salmoneliozė – tai zoonozė, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Salmonelės sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12–72 valandų po užsikrėtimo ir trunka 4–7 dienas. Ligoniai dažnai pasveiksta be specifinio gydymo.

Ligonių apklausa rodo, kad pagrindiniais salmoneliozės rizikos perdavimo veiksniais yra vištų kiaušiniai, broilerių mėsa ir jų produktai.


Siekiant išvengti užsikrėtimo gydytoja G. Zagrebnevienė pataria:

  • laikytis švaros tvarkant maistą;
  • atskirti žalią maistą nuo vartojimui paruošto (nesukryžiuoti);
  • gerai termiškai apdoroti gyvūninį maistą;
  • maistą tinkamai laikyti;
  • rinktis tik šviežią maistą.


Taip pat skaitykite:

Rašytojos gerbėjai pasodino rožių prie muziejaus Priekulėje
Prijungė prie Gargždų ir uždarė kelią į miestą
Endriejavo kultūros namų rekonstrukcija: skelbiamas naujas konkursas
Savivaldybės durys  vis dar su užraktu
Kvietiniškių kultūros salę išsaugos diskotekos?
Muzikos mokykloje karantinas neužgesino kūrybiškumo
Vaitelių kapinių liepa žadina prisiminimus
Lietuvos okupacija, genocidas, gedulas ir viltis
Sutvarkytas Gargžduose esantis žydų memorialas
Tremties prisiminimai – visam gyvenimui
Susirinks prie kryžiaus Tautos skausmui atminti
Baltarusijos laisvei – neabejingų žmonių palaikymas
Jaunieji šachmatininkai – Lietuvos klasikinių šachmatų pirmenybėse
Dvi vaikų pergalės
Klaipėdos rajoną garsina šonaslydžio klubas „Stylematters“
Balansinių dviratukų lenktynės Kretingoje
Senų akumuliatorių utilizavimas – būtinas

Paieška

Naujienlaiškis

Žurnalisto pastabos

Karštos savaitėlės viražai

Ši karšta savaitė kupina politinių…

Plačiau »

Bendraukite su mumis Facebook