su kepyklėle-picerija „Ievos skanėstai“

su kepyklėle-picerija  „Ievos skanėstai“

Gargždų lopšelio-darželio „Saulutė“ šešiamečiai, paklausti, ar bandelės ir sausainiai auga ant medžių, kaip mat imtų šaukti, jog juos Gargžduose kepa kepyklėlė-picerija „Ievos skanėstai“, o kitur – kitos kepyklos. Dviejų grupių darželinukai visai neseniai „Ievos skanėstų“ kepykloje pasiraitoję rankoves ir tešlą sausainiams kočiojo, ir tortus puošė. Supažindinti vaikus su saldumynų gamybos procesu – verslininkės Loretos Mazalienės idėja.

„Kai anūkai pradėjo lankyti „Saulutę“, pamaniau, kad būtų puiku, jog vaikai pamatytų, kaip mes kepame bandeles, sausainius, pyragus, tortus. Juk „Ievos skanėstų“ kepyklėlė kitąmet švęs 20 metų sukaktį“, – sakė L. Mazalienė, kurios idėja sužavėjo darželio administraciją.

Taigi vieną dieną „Saulutės“ mažyliams atsivėrė paslaptingo saldumynų pasaulio durys. Gamybos įranga, produktai, kvapai – viskas juos domino. Vaikai pamatė ir kaip ruošiama tešla, ir kaip kepama. „Žinoma, kad vaikams būtų įdomu ir saugu, teko pasiruošti. Visą programą sudėliojo kepyklos vadovė Jūratė Rekašienė. Kadangi pamažu artėja šv. Kalėdos, kepyklos darbuotojos mokė vaikus kepti imbierinius sausainius. Jų kvapas prieš didžiausias metų šventes pasklinda beveik visuose namuose“, – pasakojo verslininkė. Darželinukams teko kočioti tešlą, formuoti sausainius, stebėti, kaip tešlą bandelėms maišo dideli maišytuvai, kaip ji kildinama, o padarytos bandelės keliauja į kepimo krosnį. Na, o kuriam vaikui nesmalsu, kaip ant jo gimtadienio stalo atsiranda tortas, kaip jis puošiamas?

„Kadangi apie šią nemokamą edukaciją pasiskelbėme feisbuke, sulaukėme daug klausimų, kaip galima ją užsisakyti. Deja, turime nuvilti, jog tuo neketiname užsiimti nuolat. Tiesa, vienai „Saulutės“ grupei edukaciją esame pažadėję po Naujųjų metų“, – prisipažino L. Mazalienė.


IMBIERINIAI SAUSAINIAI

  • 380–400 g miltų

    150–170 g skysto medaus

    120 g sviesto

    1 kiaušinis

    140 g rudojo cukraus

    10–15 g kepimo miltelių

    2 šaukšteliai cinamono

    ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių

    1 šaukštelis malto imbiero

    ¼ šaukštelio druskos

    Puode ant silpnos ugnies (neužvirinti) ištirpinti sviestą, medų ir cukrų. Nuolat maišyti. Kai viskas ištirps, nukelti nuo ugnies ir leisti atvėsti masei bent pusvalandį. Tada įmušti kiaušinį, suberti išsijotus miltus su kepimo milteliais ir visus norimus prieskonius bei druską.

    Išmaišytą tešlą 1–2 val. palaikyti šaldytuve.

    Kočioti tešlą reikia plonai. Iškočiojus pasirinktomis formelėmis spausti sausainukus.

    Kepti 180–190o C temperatūroje apie 8–10 minučių.

Laima ŠVEISTRYTĖ

„Ievos skanėstų“ nuotr.


Paieška

Naujienlaiškis

Žurnalisto pastabos

Veikti! Kūrybiškai!

Vakar Gargždų miesto centre…

Plačiau »

Vilija BUTKUVIENĖ

Bendraukite su mumis Facebook

Savaitės klausimas

Ar jau pasirūpinote kalėdinėmis dovanomis?