Brožiškių ilgiausio pyrago pynei prireikė 30 stalų
Brožių kaimo bendruomenė ir Vietos gamintojų gildija pakvietė šeštadienį į šventinę mugę, kurioje pirkėjai buvo viliojami vietos šeimininkių gaminiais, kaimiškais produktais, šviežia rūkyta žuvimi, rankdarbiais. Brožiuose Motinos dienos proga buvo siekiama ir rajono rekordo. Organizatoriai žada, jog renginys bus tradicinis, o brožiškiai kasmet keps vis ilgesnį pyragą.
Susirinkusieji buvo vaišinami ilgiausiu rajone pyragu-pyne, iškeptu pagal tradicinį senovinį receptą. Klaipėdos rajone tokio rekordo dar niekas nesiekė. Vienas iš idėjos sumanytojų Mantas Virbauskas „Bangai“ pasakojo, jog buvo planuojama iškepti apie 50 metrų ilgio pyragą-pynę: „Mūsų pyragas išėjo 51 metro, Lietuvos rekordas yra 132 metrai. Kitąmet kepsime vėl, tik jau ilgesnį. Sudėjome mūsų pyragą iš 107 atskirai iškeptų pynių, sujungėme gardžiu plakiniu. Man talkino dvi Brožių virtuvės moterys. Pradėjome kepti penktadienį 6 val. ryte ir baigėme šeštadienį paryčiais – beveik parą.“
Rekordinei pynei prireikė 130 kilogramų miltų, 20 kilogramų cukraus, 40 litrų pieno, 200 kiaušinių, nemenkai mielių, aliejaus ir pagardų. Kiekviena pynė pagardinta aguonomis ar razinomis. Kepėjai kildino jau supintą pyrago kasą, taip ji pasidarė dvigubai storesnė.
Šventės rengėjai pyragą suraikė po 0,5 kg. Dauguma dalyvavusiųjų rekordiniu kepiniu gardžiavosi už auką, mat renginį organizatoriai rengė savo lėšomis. Iš 51 metro pynės patiems kepėjams liko tik paragauti.
Buvo svarstoma, kokį pyragą kepti – didžiausią, storiausią ar dar kokį -iausią? Apsistota ties ilgiausiu pyragu. Brožiškiai pynei pastatė 30 stalų.
Brožių bendruomenės pirmininkė Vida Riaukienė pasidžiaugė, jog atvykusiesiems galėjo pasiūlyti paskanauti „Vietos gamintojų gildijos“ bei kaimo šeimininkių pagamintos giros, susukto žemaitiško kastinio, įsigyti šviežių sūrių, mėsos gaminių, čia pat išrūkytos žuvies, rankdarbių.
UAB „Sulčių namai“ susirinkusiuosius pakvietė į sulčių edukacinę degustaciją. Norintieji ragavo 100 proc. natūralių iš Klaipėdos rajone užaugintų vaisių ir uogų spaustų sulčių.
Mažieji taip pat nenuobodžiavo – jiems buvo skirta duonos kepimo pamokėlė. Vaikai su tėveliais ant laužo išsikepė duonelės. Šventinę nuotaiką garantavo Daukšaičių kaimo kapela „Ritin dobil“.
„Kitąmet tikimės sulaukti dukart daugiau žmonių, bet labiausiai džiaugiamės, jog atėjo mūsų bendruomenės nariai, mamos. Pyragas išėjo labai gardus, šventė pavyko, turėjome svečių net iš Londono. Dėkojame visiems už pagalbą ir palaikymą“, – po šventės kalbėjo V. Riaukienė.