• 29 rugsėjo, 2021
|

Dūmais kvepianti žuvis plaukia pas pirkėjus

Pirmoji ilgai laukta pavasariškai šilta diena praėjusį savaitgalį sutraukė šimtus norinčiųjų pasigrožėti gamtovaizdžiu Ventės rage. Sezoną pradėjo ir Nerijus Jonauskas, savo rūkykloje išrūkęs pirmąją žuvų porciją. Dūmu kvepiančiam, dar šiltam karšiui, karpiui ar upėtakiui neatsispyrė dauguma riedėjusiųjų pro šalį. Tokios žuvies galima nusipirkti ir jo žuvies paviljone Priekulėje, tik jau atšalusios.

N. Jonauskas: „Pirmoji sezono diena – nesitikėjome, kad tiek poilsiautojų atvyks ir norės paragauti ką tik išrūkytos žuvies. Šiemet pasiūlysime ir žuvienės, virtos pagal kulinarinio paveldo receptūrą.“

Pagal kulinarinio paveldo receptūrą

Vos įvažiavus į Ventės kaimą pakelėje stūksančioje mobilioje rūkykloje N. Jonauskas rūkė žuvį. „Apie 500 automobilių prašvilpė – sezonas prasidėjo“, – šypsojosi jis. Ir dauguma stabtelėjo sužinoti, ko čia gali tikėtis, o grįždami iš Ventės rago rikiavosi eilutėje, kad nusipirktų dūmu kvepiančio karšto karšio, karpio, ešerio ar upėtakio, kurių kaina – nuo 5 iki 8 eurų už kilogramą. Pasak Nerijaus, žuvis rūkoma pagal kulinarinio paveldo tradicijas, juodalksnio dūmuose. Į ją negalima dėti jokių E, tik druskos, česnakų ir kitų natūralių prieskonių. „Dar Rusnėje taip rūkoma“, – pastebėjo verslininkas. Prie savo namų, pravažiuojantiems poilsiautojams patogioje vietoje, rūkyti žuvį jis pradėjo prieš trejus metus, bet tik savaitgaliais.

Ir sėkmingai – šiltą, dūmu kvepiančią žuvį žmonės graibstyte graibsto. Nerijus yra įsidėmėjęs kai kuriuos savo pirkėjus. „Patinka žuvis, ir jie sugrįžta. Savaitgaliais keletas atvyksta net iš Marijampolės“, – patenkintas kalbėjo jis.

„Mes čia važiavome pažiūrėti gražaus gamtovaizdžio ir skanios žuvies nusipirkti“, – atskleidė jaunas vyras, stovėjęs eilėje dėl jos. Dauguma pirko visų rūšių, norėdami paskanauti.

Tai šeimos verslas – N. Jonauskas dirba su žmona, abiejų tėvais.

Vertina nuoširdumą

Iš Priekulės kilusio Nerijaus gimtajame mieste jau 10 metų veikia jo žuvies parduotuvėlė, kurioje taip pat galima nusipirkti panašaus skonio žuvies. Bet ji rūkoma Sakūčiuose esančiame žuvies ceche, irgi pagal kulinarinio paveldo receptūrą. „Žuvį gaudo mūsų žvejai. Blogai bus pirkėjams, jeigu mariose uždraus verslinę žvejybą – žuvis pabrangs“, – apgailestavo jis. Šioje nedidelėje Priekulės parduotuvėlėje gausus žuvies asortimentas: šviežia, šaldyta, rūkyta, jūros gėrybės. O kokia žuvies parduotuvė be silkės. „Mes keičiame asortimentą, stengiamės pasiūlyti kažką naujo“, – patikino N. Jonauskas. Žmonės gerai atsiliepia apie parduotuvėlę, kurioje nemažas pasirinkimas, kokybiškos prekės, maloniai aptarnaujami. Beje, čia pardavėja dirba Nerijaus mama. Kokia sėkmės paslaptis? „Reikia nuoširdžiai dirbti“, – šyptelėjo verslininkas. Pasak Priekulės seniūnės Daivos Bliūdžiuvienės, N. Jonauskas – vienas iš renginių rėmėjų mieste.

Šios šeimos parduotuvė veikia ir Tauragėje. Gargžduose esančioje „Vasaros“ parduotuvėje irgi prekiaujama šių verslininkų produkcija.

Virginija LAPIENĖ

Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių