Gardžiuokimės su… Gargždų „Vaivorykštės“ gimnaziste Austėja Juciute
„Nežinau bendraamžių, mėgstančių suktis virtuvėje, o man patinka laisvalaikiu iškepti pyragą, juo pavaišinti draugus“, – šypsojosi Austėja.
Vėžaitiškei A. Juciutei nuo mažens buvo įdomu virtuvėje stebėti mamą, šeimai kepančią pyragus. Pagal savo galimybes ir ji visada padėdavo. „Panorau ir pati išmokti, savo gardėsiais vaišinti artimuosius, savo draugus, – šypsojosi Austėja. – Esu labai užimta, bet laisvalaikiu iškepu ką nors saldaus.“
Suktis virtuvėje, kepti gardėsius – vienas iš merginos pomėgių. Jos pirmasis savarankiškai iškeptas kepinys – keksas „Margutis“, burnoje tirpstantis. Bet mergina išbandė ir kitų pyragų receptus, visgi dažniausiai kepa savo „firminį“ „Margutį“. Dabar Austėjos mamai nebereikia šeimai kepti pyragų – pavaduoja dukra. Parduotuvėje jų niekada neperka – namuose su meile iškeptas yra pats skaniausias.
„Margutis“ – dviejų sluoksnių – paprastos ir sumaišytos su natūralios kakavos milteliais tešlos keksas. Austėja dėstė, kad reikia išlydyti sviestą ir jį ataušinus suberti miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų, cukrų, įdėti grietinės, po vieną įmušti kiaušinius ir sumaišyti. Tešlą padalinti į dvi dalis: į vieną įberti kakavos miltelių. Supylus į kepimo indą skirtingas tešlas, galima maišyti, kad pyragas taptų margas. Kepti apie 45 min. iki 1800 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
Keksas „Margutis“
Reikia 150 g sviesto, 4 kiaušinių, 2 stiklinių miltų, 1 stiklinės cukraus, 2 šaukštų grietinės, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, kakavos.
Virginija LAPIENĖ
Asmeninio archyvo nuotr.