Gardžiuokimės su… savanoriu kariu Pauliumi Alūzu

Medikių kaimo gyventojų Sauliaus ir Vitos Alūzų pagrandukas Paulius nuo mažens mamai padėdavo virtuvėje. Pažinęs valgių gaminimą, nusprendė tapti diplomuotu virėju. Kelis mėnesius padirbėjęs restorano virtuvėje, savanoriu išėjo į kariuomenę – atlikti pareigą Tėvynei, tačiau profesijos keisti neketina.
Gaminti valgį Paulių pastūmėjo mama, kuri prašydavo sūnaus padėti jai virtuvėje. „Jis kūrybiškas: aš ruošiu maistą pagal receptą, o Paulius pats dėlioja ingredientus, kuria“, – šypsojosi Vita Alūzienė.
Baigęs mokyklą, sūnus pasirinko virėjo profesiją. Įgijus diplomą, jam teko padirbėti vieno uostamiesčio restorano virtuvėje. „Visaip buvo – ir patiko, ir nepatiko. Nežinojai, ar patiks pagamintas valgis, – neslėpė vaikinas. – Nepatiko dirbti atviroje virtuvėje, kai stebi klientai – turi būti visada pasitempęs, palaikyti tvarką, bendrauti su žmonėmis. Bet įpratau.“
Ar kuria receptus? „Tobulinu pakartojimus, – šypsojosi Paulius. – Į kitus virėjus nesilygiuoju, neturiu savo šefo – favorito.“
Į klausimą, ar, jo nuomone, geriausi virėjai – vyrai, atsakė, kad vyrams geriau sekasi gaminti patiekalus iš mėsos, o kruopštesnėms moterims – lengvesni valgiai. „Virtuvėje dirbantys vyrai ir moterys pasidalija darbus“, – sakė pašnekovas.
Paulius patikino, kad jaunimas labai mėgsta patiekalus iš makaronų: paprasta, lengva juos pagaminti ir skanu. Jis pasidalijo receptu.
Šiuo metu Pauliui maisto nereikia gaminti – valgo kareivišką, nes atlieka karinę tarnybą, kurią pasirinko savanoriškai. „Noriu sustiprėti fiziškai, patobulinti kūno formas“, – šypsojosi vaikinas, trokštąs išbandymų. Laisvadieniais grįžęs į tėvų namus mielai eina į virtuvę ir ruošia valgį. Baigęs karinę tarnybą, neketina keisti profesijos.
Virginija LAPIENĖ
Asmeninio archyvo nuotr.


Makaronai su vištiena
Reikia vištienos filė, pievagrybių, svogūno, makaronų, prieskonių vištienai arba kario, druskos, grietinėlės.
Vandenyje išvirti makaronus (gali būti spagečiai). Aliejuje pakepti smulkiai pjaustytus svogūnus su pievagrybiais. Sudėti vištienos gabalėlius, pagardinti prieskoniais, druska ir pakepinus supilti grietinėlę, užvirti (2–3 min.). Makaronus sudėti į lėkštę, ant jų – vištieną su pievagrybiais, ant viršaus pabarstyti parmezano ar kito kietojo sūrio. Tačiau galima makaronus sumaišyti su vištiena ir pievagrybiais. Prie šio patiekalo tinka daržovės – paprikos, morkos, agurkai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių