Gardžiuokimės su… su sveikatai palankios mitybos konsultante
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad nors kiauliena neturėtų būti kasdien vartojama mėsa, kartais ja galima paįvairinti mitybos racioną.
Kai už lango spaudžia šaltukas, norisi sotesnio maisto, tad mitybos racioną papildo ir daugiau patiekalų iš mėsos. „Kiauliena vertinga dėl gerai įsisavinamų baltymų, kurie svarbūs raumenų, odos, plaukų ir daugelio kitų audinių formavimuisi ir atkūrimui. Taip pat šioje mėsoje yra geležies, cinko, kalio, seleno ir eilė vitaminų: A, D ir B grupės, kurie reikalingi bendrai savijautai ir gerai nervų sistemos veiklai palaikyti. Palyginti su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi ir daugiau tiamino, B1 vitamino“, – apie kiaulienos naudą pasakoja gydytoja dietologė. Visgi kiauliena mėgautis ji pataria saikingai, užtenka ir kartą per savaitę.
Šis receptas tinka sotiems pietums, kai savaitgalį vieši svečiai.
Marinuotos kiaulienos nugarinės kepsnys su saldžiosiomis bulvėmis
Reikės 950 g kiaulienos nugarinės ir 800 g saldžiųjų bulvių.
Mėsos marinatui reikės 200 g grietinės; 3 česnako skiltelių; 3 v. š. alyvuogių aliejaus; 2 a. š. medaus; 2 v. š. garstyčių; 1 a. š. saldžiųjų paprikų; 2 a. š. mairūnų; žiupsnelio druskos ir pipirų.
Pirmiausia pasigaminkite kiaulienos marinatą. Į dubenį sudėkite visus išvardytus ingredientus, mairūnus susmulkinkite, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį ir viską gerai išmaišykite. Mėsą kruopščiai įtrinkite marinatu ir palikite mažiausiai 2 val. šaldytuve. Geriausia palikti per naktį.
Nuplaukite ir nuskuskite saldžiąsias bulves ir supjaustykite jas maždaug 1 cm storio griežinėliais. Sudėkite į kepimo indą, pateptą alyvuogių aliejumi, ir 200 °C temperatūroje kepkite apie 20 min.
Per tą laiką susipjaustykite pamarinuotą nugarinę, apkepkite jos kepsnius gerai įkaitintoje keptuvėje apie 2–3 min. iš abiejų pusių. Tada sudėkite mėsą į kepimo indą su saldžiosiomis bulvėmis ir kepkite. Kol mėsa ir bulvės kepa, prie jos pasigaminkite mėgstamų salotų garnyrui.
Patiekite iškeptą mėsą su saldžiosiomis bulvėmis ir salotomis.