Gardžiuokimės su… technologijų mokytoja Renata Padeginskiene

Aut. nuotr.: direktorės pavaduotoja ugdymui, technologijų mokytoja R. Padeginskienė šviečia gera nuotaika ir ragina artėjančioms šventėms ruošti savo rankų darbo dovanėles: jos artimiausiems žmonėms yra maloniausios.

Dituvos Aleksandro Teodoro Kuršaičio pagrindinės mokyklos pedagogai neseniai čia viešėjusius rajono lietuvių kalbos mokytojus ir Lietuvių kalbos draugijos rajono F. Kelkio skyriaus narius po seminaro pavaišino direktorės pavaduotojos ugdymui, technologijų mokytojos Renatos Padeginskienės ir jos mokinių išvirtomis moliūgų su apelsinais ir obuoliais uogienėmis.
Gardu ant baltos duonos riekelės užsitepti moliūgų uogienės! Pedagogė R. Padeginskienė šypsodamasi sako, kad kiekvienas tokį gardumyną gali išsivirti, nes tai esą taip paprasta. „Moliūgų tai tikrai esame pakankamai visi prisiauginę. Kokį kiekį tiksliai jų imti uogienei virti, sunku pasakyti. Mes su mokiniais darome maždaug iš akies. Juk tai priklauso nuo to, kiek žmonių valgys. Tad patys ir nuspręskite, kokios bus proporcijos“, – sako Renata.
„Mes išvirtą moliūgų masę sutrynėme trintuvu, kad ji būtų vientisa“, – paaiškino mokytoja. Renata pataria mokiniams tokią savo rankų gamybos uogienę supilstyti į stiklainėlius, dangtelį apgaubti kokiu nors gražiu popieriumi, aprišti juostele ar kaspinėliu, užrašyti malonų linkėjimą ir padovanoti švenčių proga. „Visada sakau savo mokiniams, kad mieliausios yra pačių padarytos dovanos. Jas galime tvariai paruošti. Štai šios uogienės stiklainėliams papuošti popierių naudojome antrąkart. Mat pravertė traškus popierius, į kurį vyniojamos gėlės“, – kūrybiškai aiškino technologijų mokytoja R. Padeginskienė.
Jei norite dar skanesnės moliūgų uogienės, pasak Renatos, reikia supjaustytus moliūgus užpilti cukrumi ir palaikyti per naktį, kad išsiskirtų sultys. Tada juos virti su pasirinktais priedais.
Vilija BUTKUVIENĖ


Moliūgų uogienė su apelsinais
Dituviškiai ėmė maždaug pusantro kilogramo moliūgo ir tris apelsinus. Du reikia supjaustyti be žievelės, o trečią – nutarkuoti, supjaustyti, į moliūgų masę dėti be baltos luobelės, kad nebūtų kartumo.
Moliūgas taip pat supjaustomas kubeliais, įpilama maždaug stiklinė vandens, verdama ant lėtos ugnies pamaišant, vėliau įdedmi apelsinai (arba vietoj jų obuoliai be luobelės), galima dar pagardinti ir nulupta, be sėklyčių supjaustyta citrina.
Cukraus – pagal skonį, neverta persaldinti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių