Gardžiuokimės su… .ūkininkaičiais Gabija ir Simonu iš Radailių

Radailiškių ūkininkų Vilmos ir Kęstučio Daukantų namuose jau kvepia artėjančiomis šventėmis. Jų atžalos Gabija ir Simonas iš anksto pradėjo ruoštis – prikepė imbierinių sausainių. Namo sugrįžęs šių brolis studentas Gvidas paruoš šeimai skanių kepsnių.
Daukantų vaikai nuo mažens sukinėjosi virtuvėje – mama leido jiems padėti, nepaisydama, kad šie išsiteps ar netvarkos pridarys. „Aš dažnai darau desertus – man tai labiausiai patinka, – šypsojosi dvyliktokė Gabija. – Prieš kelerius metus jau padėjau mamai gaminti tortą savo gimtadieniui, o dabar visai šeimai pati galiu iškepti gardėsių.“
Kalėdinis namelis ir imbieriniai sausainiai šiuose namuose visada puošia Kalėdų stalą ir juos kepa iš anksto, nes dar reikia dekoruoti. Šį kartą kepti Gabijai padėjo dvylikametis brolis Simonas. Jam patinka gaminti valgį.
Pasak berniuko, imbierinių sausainių receptą radusi sesė. Jis paaiškino, kaip reikia suminkyti tešlą, o po to iškočioti. Simonui patinka gaminti šiuos sausainius, juos dekoruoti spalvotu glajumi – labai gražiai atrodo. „Mama mums nepadėjo – patys iškepėme“, – patikino Simonas.
Taigi jau iškeptos kalėdinio namelio detalės, kurias reikės suklijuoti, o po to dekoruoti kaip ir sausainius.
Gabija pasidalijo imbierinių sausainių receptu.
Imbieriniai sausainiai
Reikia 500 g miltų, 150 g cukraus, 100 g sviesto, 2 kiaušinių, 200 g medaus, žiupsnelio druskos, meduolinių prieskonių, šaukštelio kepimo miltelių.
Medų, sviestą ir cukrų ištirpinti ant viryklės, atskirai suplakti kiaušinius ir sumaišyti su atvėsusia mase. Suberti miltus su kepimo milteliais, sudėti prieskonius ir išminkyti tešlą. Ją dėti į šaldytuvą ir laikyti iki kitos dienos. Išėmus prieš kepimą palaikyti valandą kambario temperatūroje. Iškočioti tešlą ir formelėmis išspausti sausainius. Kepti iki 1800 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 5 minutes.
Virginija LAPIENĖ
Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių