Pricer.lt palygino Kijevo kotletus: kaina ir kokybė ženkliai skiriasi

Nepaisant to, kad kainos kyla, maitinimo ir gėrimų teikimo veikla auga kaip ant mielių. Nesvarbu, kad vadinamas viešasis maitinimas buvo talžomas pandemijos, kaip labiau lankstus verslas jis didinasi dalį suvartojamame maiste. Po apribojimų įvedimų žaibiškai prisitaiko, o, sušvelninus apribojimus, su kaupu atstato.

Taigi, maisto prekybos tinklai, klausdami ir stebėdamiesi, kur dingsta pirkėjai, turėtų pagalvoti, ar konkuravimas kas pigiau parduos kruopas, pieną ar Lavazza kavą yra tai, ko pirkėjas nori. Pagal tai, kaip vystosi maitinimo veikla, matosi, kad gyventojams vis labiau reikia įvairių maitinimosi sprendimų, kurių lietuviški tinklai praktiškai nesiūlo, arba tas pasiūlymas išliko nepakitęs  gerus dešimtmečius.

Todėl šiais metas PricerLT paleidžia nedidelį straipsnių ciklą su įvairių maisto prekių, o tiksliau patiekalų palyginimu.

PricerLT pradeda nuo Kijevo kotleto ar kepsnio, kuris yra populiariausias patiekalas maitinimosi vietose ir prekybos tinklų kulinarijoje. Bus pradėta šio gaminio versijų tinkliniuose restoranuose, kad suprasti kokio lygio pas juos šis patiekalas, palyginama, kaip jis pateikiamas internete, meniu, kiek vaizdas atitinka realų gaminį, kokius priedus galima rinktis, kokia kaina, ir padarytas suvestinis įvertinimas, kurio restorano patiekalas yra geriausiais. Sekančiame straipsnyje bus palyginti prekybos tinklų Kijevo kotletai.

Nors Kijevo kotleto ar Kijevo kepsnio receptas siekia 19 a., o jo autorystė iki šiol nėra žinoma, šis patiekalas yra vienas populiariausių tiek viešojo maitinimo vietose, tiek prekybos tinklų kulinarijos cechuose. Kainų palyginimo portalas „Pricer.lt“ atliko Kijevo kotletų palyginimą 5 populiariose maitinimo įstaigose – rezultatai nustebino ir pačius tyrėjus.

„Kai kalbame apie maisto kokybę, neišvengiame kainos aspekto – vartotojai turi lūkesčių, kad maisto produktų ar patiekalų kaina neturėtų įtakos jų kokybei, t. y. net ir mokėdami mažiau vis tiek gautume kokybišką, aukštus standartus atitinkančią prekę. Lygindami Kijevo kotletus vertinome ne tik jų skonines savybes, kas yra visiškai subjektyvu, bet ir šio patiekalo kainas skirtingose vietose, gaminio realaus vaizdo atitikimą tam, kuris pateikiamas maitinimo įstaigos meniu ar internetinėje svetainėje“, – pasakoja „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Kijevo kotletų palyginimui buvo pasirinkti 4 populiarūs tinkliniai restoranai „Can Can pizza“, „Charlie pizza“, „Etno Dvaras“ ir „Čili Pizza“ bei Kijevo kotletais garsėjanti „Neringa“.

Brangiausias nereiškia geriausias

Pats brangiausias Kijevo kotletas gaminamas legendiniame Vilniaus restorane „Neringa“, čia jo kaina siekia 14 eurų. Antroje vietoje pagal kainą – „Čili Pizza“ Kijevo kotletas už 7,99 eurus. Kitų palyginime dalyvavusių restoranų kainos gana vienodos – apie 7 eurus („Charlie pizza“ – 7 Eur, „Can Can pizza“ – 6,99 Eur, „Etno dvaras“ – 6,95 Eur).

„Vertinant patiekalo kainą būtina atsižvelgti į jo dydį ir siūlomas opcijas šalia. Visuose restoranuose Kijevo kotleto dydis yra gana panašus, tačiau skiriasi galimybės pasirinkti norimą garnyrą. „Neringoje“ ir „Etno Dvare“ galima rinktis tik iš 2 garnyrų variantų , o „Čili Pizza“ – net iš 4 garnyrų, 4 daržovių salotų ir 5 padažų, kas leidžia sudaryti net 80 skirtingų patiekalo kombinacijų“, – pastebi P. Čepkauskas.

„Charlie pizza“ į Kijevo kotleto kainą įeina pasirenkami 2 garnyro elementai iš siūlomų 9 – tai leidžia rinktis iš 36 garnyro kombinacijų. „Can Can pizza“ nesiūlo jokių Kijevo kotleto garnyrų variantų.

Pirmajame „Pricer.lt“ vertinimo etape restoranui „Neringa“ balus stipriai mažina aukšta Kijevo kotleto kaina, o „Čili Pizza“ iškelia didelis papildomų pasirinkimų kiekis.

Patiekalų kokybė išsiskyrė

Lygindami realią patiekalo išvaizdą su ta, kuri pateikiama restorano meniu ar internetinėje svetainėje, eksperimento organizatoriai susidūrė su netikėta kliūtimi – „Neringa“ nepateikia savo patiekalų nuotraukų nei meniu, nei internetinėje svetainėje. Prasčiausiai įvertinta „Charlie pizza“, kurios Kijevo kotleto išvaizda gerokai skyrėsi nuo meniu pateiktos nuotraukos.

„Ko labiausiai pasigedome visuose restoranų meniu – tai nurodytos patiekalo maistinės vertės, kiek patiekalas turi kalorijų, baltymų, riebalų, angliavandenių ar druskos. Jau seniai pripratome prie meniu nurodomų alergenų, būtų sveikintina, jei restoranai pradėtų vertinti ir patiekalų maistingumą, kas itin aktualu ne tik sportuojantiems, bet ir sveikiau maitintis norintiems žmonėms“, – sako „Pricer.lt atstovas.

Kijevo kotletų įvertinimas:

  • „Can Can pizza“ – ragautas Kijevo kotletas standus, sausokas, vištienos krūtinėlės filė nepakankamai ar visai neišmušta, sviesto daug, kaip ir krapų jame, bet jų skonis nelabai jaučiamas. Džiūvėsių luobelė lengvai atšoka. Garnyras nelabai skanus – bulvių košė gruboka, žirneliai su majonezu lyg ilgiau pastovėję. Bendras įvertinimas 3,8 balo.
  • „Charlie pizza“ – Kijevo kotletas standus, sausokas, vištienos krūtinėlės filė nepakankamai ar visai neišmušta, sviesto ir krapų daug, bet, kaip ir „Can Can pizza“, krapų skonis silpnai jaučiamas. Patiekalo garnyras kokybiškai geras, tačiau tik iš 2 dalių. Bendras įvertinimas 4 balai.
  • „Etno Dvaras“ – čia Kijevo kotletas minkštas, purus ir sultingas, sviesto nedaug – gal jo nedaug dėta, o gal dalis ištekėjo, nes džiūvėsėlių luobelė gana plona, neatšokanti. Svieste, be krapų, jaučiamas česnakas, kas suteikia įdomesnio skonio. Garnyras kokybiškas, nors ir negausus. Bendras įvertinimas 4,3 balo.
  • „Neringa“ – Kijevo kotletas minkštas, vištienos mėsa gerai išmušta, sviesto daug, bet jis be žalumynų. Džiūvėsių luobelė kiek atšoka, ko neturėtų būti. Garnyras labai klasikinis –  gruzdintos bulvytės, garinti žirneliai ir morkytės. Bet „Neringos“ Kijevo kotleto mėsa turi rausvą atspalvį, jis nėra tolygios spalvos, tad kyla abejonių, ar patiekalui tikrai naudota vištienos krūtinėlės filė. Bendras įvertinimas 4,3 balo.
  • „Čili Pizza“ – vertintas Kijevo kotletas minkštas, sultingas, su daug sviesto. Džiūvėsių luobelė plona, neatšokanti. Krapai svieste stambūs, ryškios spalvos, spėjame, kad naudojami švieži, nes jaučiamas ryškus jų aromatas. Visas garnyras skanus, pasirinktas grybų padažas itin dera su Kijevo kotletu. Bendras įvertinimas 4,8 balo.

Papildoma informacija:

Išsami informacija apie visą 2022-01-16 atliktą kainų tyrimą ir kainų tyrimo metodologiją pateikiama:

https://pricer.lt/posts/474-pricerlt-palygino-kijevo-kotletus-kaina-ir-kokybe-zenkliai-skiriasi

Skelbiant šį pranešimą pagal VTAT rekomendacijas, prašome pateikti nuorodą į pilną tyrimą, kad būtų išvengta vartotojų klaidinimo.

„PricerLT“ informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių