Šilauogių augintojai jas vadina karališkomis

Medsėdžių kaimo gilumoje šilauogių uogyną puoselėjantys Teresė ir Juozas Lingiai šiemet tikisi gausaus derliaus. Oras buvo palankus, tačiau nokti pradėjo pora savaičių vėliau nei ankstesniais metais. Šilauogės, neseniai auginamos Lietuvoje, traukia pirkėjus, nors jų kaina didelė.

Pirmasis derlius

Įsiveisti šilauogių – Juozo, gaudančio naujoves žemės ūkyje, sumanymas. „Šios vertingos uogos Lietuvoje pradėtos auginti pastaraisiais dešimtmečiais“, – kalbėjo jis.

Žmona Teresė, besidominti netradicine medicina, pritarė, kad jos tėviškėje, iš tėvų paveldėtoje molingoje žemėje atsirastų šis uogynas. „Reikėjo kažką kurti, kad turėtume veiklos“, – sakė brandaus amžiaus sulaukusi T. Lingienė. O vyras pridūrė: „Norėjau susikurti darbo vietą, o ne pašalpos prašyti“.

Prieš 7 metus Lingiai pradėjo sodinti šilauoges. Pasirinko 6 veisles: ankstyvąsias, vidutinio ankstyvumo ir vėlyvąsias. Uogynas užima 40 arų. Gausų derlių duos pirmosios pasodintos šilauogės. Kitos pradės derėti šiemet, o dalis pasodinta tik pernai, jų pirmuosius žiedus reikėjo nuskabyti.

Praėjusią savaitę ūkininkai pradėjo skinti ankstyvąsias šilauoges. „Jos iš karto nesunoksta, kaip serbentai ar agrastai – skiname kas antrą dieną“, – pasakojo Teresė.

„Šias uogas skinti reikia įgūdžių: prilaikant kekę, atrinkti prinokusias“, – pridūrė Juozas.

Pasak Teresės, pavasarį gražu žiūrėti į baltuojantį šilauogių lauką. Dabar jis mėlynuoja. Nuo uogų gausos svyra šakos.

„Rinkti šilauoges – meditacija, – kalbėjo T. Lingienė. – Šios uogos – karališkos. Daugelis žino, kad jas valgyti sveika – jos vertingesnės nei mėlynės. Mes vartojame šviežias ir šaldytas. Likusias parduodame draugams, pažįstamiems. Mūsų šilauogės – ekologiškos. Pirkėjai atvyksta pažiūrėti, kaip auginame“.

Rūpesčiai neatbaidė

J. Lingis kalbėjo, jog šilauogės reikalauja atitinkamų sąlygų ir didžiulės priežiūros. „Sodinant reikėjo iškasti pusės metro gylio griovius, į juos pripilti perpuvusių pjuvenų, pelkinių rūgščių durpių“, – pasakojo jis.

Pasak uogyno šeimininkų, krūmelius reikia prižiūrėti lyg vaikus: aplink juos ravėti rankomis, kad nepažeistum paviršiuje esančių šaknų. Kasmet būtina mulčiuoti – užpilti durpėmis, be to, genėti šakas. Tarpueilius tenka pjauti žoliapjove – kelis kartus per vasarą. Pasak J. Lingio, šilauoges puola ligos ir kenkėjai. Jas pat tenka ginti nuo kurmių ir pelių. Uogynas aptvertas tankia tvora, kad zuikiai neskabytų lapelių.

Šilauogės jautrios sausrai. Juozas pasakojo įsirengęs kapiliarinę laistymo sistemą. Ir bėda, kad Lingių sodyboje nėra elektros. Sodybą, kurioje užaugo Teresė, prieš kelis dešimtmečius nušlavė melioracija. Su ja dingo ir elektros stulpai. Senosios trobos vietoje Lingiai susirentė pastatą, tačiau jį elektrifikuoti neprisikviečia AB „Lesto“ meistrų. „Prieš porą metų pradėjome rengti projektą, sumokėjome pinigus ir laukiame, – pasakojo J. Lingis, piktindamasis, jog trukdoma verslui. – Generatorius – brangu. Negalime atšaldyti uogų, tinkamai jų sandėliuoti. Šilauogėmis užsodinta tik 40 arų, nors paruoštas hektaro sklypas“.

Pasak Lingių, didelių investicijų reikėjo uogynui, neskaičiuojant savo triūso. Vien sodinukai kainavo po 10 – 15 litų. „Septintus metus jį puoselėjame, o pelną pradėsime gauti gal po 5 metų. Perspektyva yra, tačiau apmaudu, kad trukdoma“, – apgailestavo J. Lingis.


  • Šilauogės – ilgaamžiai sodo augalai, augantys rūgščioje dirvoje ir derantys 25–40 metų. Uogos gaivios, švelniai saldžiarūgštės, skanios, turinčios daug vertingų biologiškai aktyvių medžiagų. Mokslininkų tyrimų duomenimis, šilauogėse rasta daugiausia antioksidantų, kurie pristabdo žalingų radikalų poveikį, o kartu ir senėjimo procesus. Štai kodėl jos vadinamos jaunystės uogomis. Šilauogės vartojamos vėžio profilaktikai, regėjimui stiprinti, tinka diabetikams, alergiškiems žmonėms, ypač vaikams. Tai vienos populiariausių ir mėgstamiausių pasaulyje uoginių augalų.
  • Lietuvoje auginamos šilauogių plantacijos – iki 10 ha. Deklaruojant pasėlius tiesioginėms išmokoms gauti, šilauogės kaip atskira kultūra klasifikatoriuje nėra išskirta, todėl duomenų apie Klaipėdos rajone auginamus šiuos uogynus nėra.
  • Šią savaitę Gargždų turguje kilogramas šilauogių kainavo 5–6 Eur.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių