Vaiteliškių duonkepių duonelė graibstyte išgraibstoma
Trečios kartos natūralų raugą saugojantys, gausinantys ir baltą, juodą duoną bei prancūziškus batonus kepantys vaiteliškiai Rugilė ir Mindaugas Rubužiai bendraudami su pirkėjais spinduliuoja gera energija.
Duonkepiai rinkoje dar jaučiasi esą naujokai – nedidelėje savo namų kepyklėlėje pardavimui iškepa apie 30 kepalėlių, tačiau artėjant Motinos dienai šiam savaitgaliui planuoja iškepti apie 120.
Rugilė ir Mindaugas kol kas prekiauja tik antradieniais ir penktadieniais. Šviežutėlius duonos kepaliukus juodu iki pietų išvežioja į Gargždus, Kretingą, Palangą, Klaipėdą. Geriausia užsisakyti iš anksto, nes kvepiančią naminę duoną pirkėjai graibstyte išgraibsto. „Nuvažiavome į bagažinių turgų Palangoje, tai net staliuko nespėjome išsitiesti“, – šypsosi Mindaugas. Rugilė atitaria, kad poreikis yra tikrai nemažas, nors jiedu ilgai svarstė, ar verta imtis duonos kepimo verslo. Ir artimieji nerimavo, ar jiems pasiseks, juk duonos gaminių pilnos parduotuvių lentynos. Vaiteliškiai, anksčiau 15 m. Klaipėdoje sukęsi maitinimo versle, jau turėjo patirties, kad dirbti reikia išsijuosus ir naudoti tik kokybiškus produktus. Tad jie kepa duoną su natūraliu raugu, be pridėtinio cukraus. Rugilė ir Mindaugas metus domėjosi kepimo būdais, ingredientais, neskaičiuodami laiko užsiėmė kepimo praktika. „Investicijos į įrangą, specialius priedus – žvėriškos“, – neprarasdamas geros nuotaikos pasakoja Mindaugas, atskleidęs, kad dabar visą šeimos laiką dedikuoja duonai. Keturmetis Jokūbas kepimo amatu dar nesidomi, o dvylikametė Gabija per Velykų atostogas paskatinta mamos net naują kvietinį raugą „Gabrielės“ vardu pavadintą pati išaugino.
Dabar vaiteliškiai kepa natūralaus raugo viso grūdo kviečių ir rugių ilgo fermentavimo duoną, dar ją pagardina spanguolėmis, cinamonu, graikiniais riešutais, viso grūdo ruginę duoną su sėklomis, ruginę plikytą su saulėgrąžomis, medumi, kmynais ir salyku. Pirkėjus gundo ir didysis prancūziškas batonas „Baguette“, taip pat prancūziškas „Brioche“. Jaunieji kepėjai Rugilė ir Mindaugas planuoja plėsti asortimentą, šiam savaitgaliui keps duonelę ir su alyvuogėmis. „Atrodo, štai toks paprastas duonos kepalėlis, o mes apie jį dvi paras šokinėjame, glostome, kol jis tampa toks gardus kiekvienam valgytojui“, – atskleidžia Rugilė.
Vilija BUTKUVIENĖ
Aut. nuotr.
1 Komentaras
Jie tiesiog šaunuoliai!! Nepaprastai darbšti šeima. Lietuva išliks tik tokiu atsidavusių žmonių dėka. Gaila, kad nėra galimybių mums užsienyje įsigyti jų kokybiškos produkcijos. Sėkmės jiems!