Akcija

Daiktais apkrautus bendrabučius vaduoja ugniagesiai


Gargždų priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba bei daugiabučius administruojanti Gargždų butų ūkio UAB ėmėsi tvarkos daiktais užkimštuose bendrabučiuose. Bendrosios gaisrinės saugos taisyklės reikalauja, jog bendrojo naudojimo patalpose evakuacijos atveju nebūtų kliūčių. Tačiau daugumos tokių daugiabučių koridoriuose stūkso ne tik spintos, bet ir pačių gyventojų įsirengtos pertvaros. Jų nesutvarkius, butų šeimininkams gresia baudos iki 250 litų.


Gresia baudos


Pirmą kartą Gargždų butų ūkio UAB ugniagesių įspėjimą apie būtinybę atlaisvinti evakuacijos kelius bendrabučio tipo daugiabučiuose gavo rugsėjo viduryje. Administratoriai, neturintys teisės judinti butų savininkų turto, raštu kreipėsi į gyventojus. Jie įspėti, kad, vadovaujantis Bendrosiomis gaisrinės saugos taisyklėmis, evakuacijos keliai bendrojo naudojimosi patalpose negali būti užtverti spintomis, pertvaromis, kitomis kliūtimis. Kliūčių nepašalinusiems savininkams gresia bauda iki 250 Lt.


Gargždų butų ūkio UAB inžinierė Teresė Vilaitė „Bangai“ sakė, kad apie būtinybę pašalinti kliūtis – tiek baldus, tiek pertvaras – gyventojai įspėti po keliskart. Tačiau paisyti priešgaisrinės saugos reikalavimų skuba ne visi. „Gargžduose yra 8 bendrabučio tipo daugiabučiai. Viename daugiabučio koridoriuje yra po 4, 5, kai kur ir 8 butus. Ne visi jie probleminiai, nes kai kur žmonės iškart susitvarkė, pašalino kliūtis. Dauguma žmonių supratingi, tik vienas kitas ginčijasi. Sunkiau sekėsi įtikinėti Klaipėdos gatvės 30 ir 32 daugiabučio bei P. Cvirkos gatvės 14 daugiabučio gyventojus. Kita bėda, kad dalyje butų gyvena nuomininkai, kurie neturi įgaliojimų priimti sprendimus, o patys savininkai neaišku, kokiose europose yra“, – kalbėjo T. Vilaitė.


Pašnekovė pridūrė, kad įmonės administruojamuose bendrabučiuose nėra buvę gaisrų, tačiau apsidrausti būtina. „Atlaisvinti bendrojo naudojimo patalpas yra svarbu. Negali būti požiūrio, kad nedegėme, tai nieko ir nedarykime“, – akcentavo ji.


Tikrins dar kartą


Gargždų PGT ugniagesiai taip pat patvirtino, kad bandymas įvesti tvarką bendrabučio tipo daugiabučių koridoriuose – prevencija, vykdoma remiantis nelaimingais atsitikimais kituose šalies miestuose. Ugniagesius labiausiai jaudina, kad daiktais užtvertos patalpos apsunkintų gyventojų evakuaciją bei pačių ugniagesių darbą.


Klaipėdos APGV Gargždų PGT Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Rokas Kriščiūnas teigė, kad netvarka koridoriuose pastebėta po patikros: „Rugsėjo mėnesį atlikę operatyvinį patikrinimą, numatytą pagal metų veiklos planą, Gargžduose apžiūrėjome bendrabučio tipo patalpas. Pamatėme, kad koridoriuose žmonės yra prisistatę spintų, kurios trukdo praeiti ir gaisro atveju keltų pavojų. Gyventojai, taupydami vietą ankštuose butuose, koridoriuose susideda asmeninius daiktus ir juos užrakina. Tačiau Bendrosios gaisrinės saugos taisyklės nurodo, kad bendrojo naudojimo patalpose tokių kliūčių negali būti – jos sunkina praėjimą. Kai kuriuose koridoriuose įrengtos pertvaros, kurias dalis gyventojų pagal nurodymą jau išgriovė. Tačiau ne visos jos statytos savavališkai, mat buvo žmonių, atnešusių įteisinimą liudijančius dokumentus. Spalio pabaigoje su Gargždų butų ūkio UAB dar kartą organizuosime operatyvinį reidą ir tikrinsime, ar žmonės įvykdė reikalavimus“, – informavo R. Kriščiūnas.


Jolanta VENSKUTĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių