Saldūs peskojiškės kūriniai – pagal norus
Peskojų kaimo gyventoja Raimonda Mažrimienė dirba vienoje Klaipėdos valstybinėje įstaigoje. Pyragų kepimas – jos pomėgis, didelis malonumas. Jai svarbu, kad tortas ar kitas saldėsis būtų ne tik skanus, bet įsimintinas, pakylėtų nuotaiką, džiugintų tą, kuriam jis skirtas.
Tortas pagal temą
Konditerė mėgėja R. Mažrimienė savo saldžiais kūriniais stengiasi nustebinti, pralinksminti tuos, kuriems jie skirti. Va, ant sukaktuvininko medžiotojo stalo tortas, papuoštas keliais šokoladiniais-marcipaniniais šernais, kurie tarsi šaiposi iš pavargusio medžiotojo. O pieno ūkio šeimininkui, pasiekusiam gyvenimo pusiaukelę, tortas su „karvučių“ banda žalioje lankoje.
„Anūkas savo gimtadieniui paprašė didelio torto, papuošto mašinėlėmis, – pasakojo Raimonda. – Su dukra Giedre gaminome. Kelių aukštų, su šokoladiniu, karameliniu ir vaisiniu pertepimais. Papuošėme marcipaninėmis mašinėlėmis.“
Dukros draugė paprašė pagaminti alyvinės spalvos kabrioleto formos tortą. Ir saldžią Barbę teko kurti. Raimonda žino savo šeimos narių, draugų, kuriems kepa gardėsius, skonius. „Kartais paprašo padaryti gražų tortą. O kas jums gražu? – klausiu“, – šypsojosi pašnekovė.
Techninius mokslus, pedagogiką, vadybą baigusi R. Mažrimienė žinių apie valgių gaminimą ieškojo pati. „Mano močiutės buvo puikios šeimininkės, viena net valgius ruošdavo vestuvėms. O mama turėjo meninę gyslelę, – pasakojo Raimonda. – Būdavau laiminga, kai vaikystėje močiutė leisdavo klijuoti saldžius grybukus. Išsaugojau šių kepinių formas. Dabar jie atėjo į madą, kaip ir mieliniai pyragai.“
Pašnekovė tvirtino, jog pyragų kepimas – malonus pomėgis, nors jų gamyba užtrunka.
Tortų pagrindas – biskvitas. Paprasčiausią biskvitą, pasak jos, galima iškepti iš 4 kiaušinių, 4 šaukštų cukraus ir 4 šaukštų miltų. Atskirtus kiaušinių trynius išplakti su cukrumi. Išplaktus baltymus sumaišyti su tryniais. Suberti miltus ir kepimo miltelius. Išmaišius tešlą, pilti į formą ir kepti orkaitėje. Kartais įdeda 50 gramų tirpinto sviesto.
Raimonda akcentavo, jog paruoštą tešlą galima pagardinti įvairiais kvapais, apelsinų, citrinų sultimis, smulkintais riešutais. Beje, dedant riešutų reikia mažiau miltų. „Dažniausiai pageidaujama, kad būtų paskaninta riešutais. Maišau žemės, migdolų, lazdynų riešutus, kuriuos pakepinu ir „pervažiuoju“ kočėlu“, – dalijosi patirtimi saldėsių kepėja. Pasak jos, šiuo metu madingiausias karamelinis tortas „Snikeris“.
Raimondai originalios formos torto kūrimas trunka kelias dienas. Vieną dieną iškepa biskvitą, kitą – supjausto ir sutepa, o trečią puošia. Šventinis tortas sveria iki 7 kilogramų.
Tortu reikia mėgautis
R. Mažrimienė konditeriniams kepiniams naudoja natūralius produktus – grietinėlę, sviestą, naminius kiaušinius. Kurti tortus – malonumas, nes kiekvienas – kitoks. Naminis tortas kitoks nei pirktas prekybos centre – be jokių konservantų, be jokių E. Ir galiojimo laikas – 3–5 dienos. Tačiau riebus, saldus ir kaloringas… Raimonda įsitikinusi, kad gabalėlis torto niekam nepakenks: „Juo reikia mėgautis. Neįsivaizduoju rūgštaus, neriebaus torto. Buvau iškepusi mėsainio formos, bet šis buvo saldus, su vaisiais ir šokoladu.“
Nuotr.: R. Mažrimienė: „Grįžta „voveraitės“, kurių kepimo formeles gavau iš močiutės.“