Rositos meilė bazilikams

Bazilikas – prieskoninis ir vaistinis augalas, neretai vadinamas karališkuoju, sudomino Kėdainių krašte gyvenančią daržininkę Rositą Liubomirskienę. Ji savo kolekcijoje sukaupusi apie 200 šio augalo rūšių.
Savo užaugintus bazilikus kėdainietė naudoja gamindama pagardus, prieskonius, daržovių mišraines. Savo patirtimi ji dalijosi Brožiuose surengtoje konferencijoje ir mugėje.
Skiriasi aromatas
Kėdainių krašto daržininkė R. Liubomirskienė bazilikais susidomėjo prieš 34 metus. Tuomet ji pasisodino pirmąjį kvapųjį Jerevano baziliką, bet dabar savo valdose Surviliškio miestelyje augina daugiau nei 200 šio prieskoninio augalo rūšių. Tam paskyrusi 15 arų plotą.
„Bazilikai – mano meilė, – šypsodamasi ištarė Rosita, Brožių kaime konferencijoje dalyvavusi ir į mugę atvežusi savo išskirtinių gaminių iš daržovių, pagardintų šiuo prieskoniniu augalu.
Pradėjusi nuo kvapiojo armėniško baziliko, kurio lapai violetinės spalvos, išgirdo, jog yra žalių, spalvotų bazilikų. „Sužinojau, kad labai geras šventasis bazilikas, kurio daug rūšių, nors maniau, kad tik vienas yra. Žydralapiai gydomieji naudojami sirupams, Amerikoje bažnyčiose – smilkalams. Dabar turiu 7 rūšių šventųjų bazilikų. Džiovinu jų žiedynus su sėklomis arbatoms, kurios palankios sergantiems diabetu, siekiantiems sumažinti cholesterolį, esant peršalimui“, – dėstė R. Liubomirskienė. Pasak jos, šventieji bazilikai daugiausia laukiniai, auga Indijoje, Tailande. Gali būti 15 cm aukščio, bet yra per metus užaugančių iki 2 metrų, kaip antai Indijos medžio bazilikas. Pasak daržininkės, yra vadinamų kvapiųjų bazilikų rūšis, o kiti – nekvapieji, laukiniai, nors taip pat kvepia. Jie naudojami kulinarijoje, tinka uogienėms, smilkalams.
„Man patinka daugiamečiai bazilikai – turiu kelių rūšių“, – kalbėjo daržininkė.
Ir arbatai, ir prieskoniams
Kėdainiškė R. Liubomirskienė atskleidė, jog su šeima ūkininkauja – keliolikoje hektarų augina žalumynines daržoves – svogūnus, jų laiškus, petražoles, krapus ir tiekia prekybos centrams, o bazilikai – jos pomėgis. Šiuos augina ir pati perdirba. Savo pagamintų išskirtinių produktų – bazilikų uogienės, marinuotų mišrainių su šiuo prieskoniu, pesto, aromatinį baziliko actą, aliejų pateikė degustuoti Brožiuose vykusios konferencijos dalyviams. Daugelį sudomino Rositos produkcija ir jos pasakojimas apie bazilikus, kurie ne tik pagerina maisto skonines savybes, bet taip pat yra palankūs sveikatai. Ji patikino, jog kiekvienos rūšies bazilikų skonis skirtingas. Nuostabi citrininių bazilikų arbata. Rosita maišo citrininius, kvapiuosius su violetiniais, įdeda pikantiškų žalių. Į džiovintus bazilikus deda druskos ir šiais prieskoniais gardina sriubą, mėsą, troškinius. „Labai skanu“, – patikino pašnekovė. R. Liubomirskienė šiuos augalus ir fermentuoja – naudoja daugiamečius Madeiros bazilikus, kurie ten laikomi vaistažole.
„Viską gaminu pagal savo sugalvotus receptus. Aš kuriu – į mano virtuvę niekas negali ateiti blogos nuotaikos. Paragavusieji mano gaminių sako, jog neįsivaizdavę, kad toks skonis gali būti“, – atskleidė daržininkė, turinti muzikinį išsilavinimą. Savo receptais ji nesidalija.
Gamina iš savo daržovių
R. Liubomirskienė dažnai dalyvauja mugėse, mėgsta bendrauti su žmonėmis, jiems pasakoti apie bazilikus. „Ir tarp pirkėjų atsiranda šių augalų mylėtojų, pradedame dalintis informacija. Viena pirkėja atradusi ir man padovanojusi labai gerą baziliką“, – džiaugėsi pašnekovė.
R. Liubomirskienė prisipažino, jog šį pavasarį labai laukė šilumos, nes bazilikai – saulės ir šviesos mėgėjai. Ji pati šiltnamyje užsiaugina daigelius – bazilikų sėklą perka iš viso pasaulio selekcininkų. „Turiu sąrašus, kur kokių gauti, – atskleidė ūkininkė. – Domiuosi ir patikusių stengiuosi įsigyti.“ Bazilikai – kryžmažiedžiai, todėl kasmet jų sėklą tenka pirkti.
Per kelis dešimtmečius ji sukaupė turtingą bazilikų kolekciją. Juos augina šiltnamyje ir lysvėje lauke, o dekoratyviniai puošia gėlynus.
Kėdainietė patikino, kad visus augalus sunaudoja produkcijos gamyboje kartu su savo užaugintomis kitomis daržovėmis – agurkais, pomidorais, paprikomis. „Kai savo baigiu, iš kitų neperku, nes nežinau, kaip jas augino – aš savo daržovių netręšiu. Pati fermentuoju actą, kurį naudoju marinuodama daržoves. Vienintelė blogybė, kurią darau, – dedu cukraus. Visgi manau, jog tai geriau nei tirštikliai“, – dėstė daržininkė.
Virginija LAPIENĖ
Bazilikai naudojami ir žali, ir džiovinti – visas augalas. Tinka visiems pupinių, pomidorų ir kitų daržovių patiekalams, mėsos, kiaušinių, sūrio valgiams, vištienos salotoms. Šis itališkos virtuvės prieskonis dera su makaronais.
Skanios šviežios salotos, paskanintos bazilikų lapeliais, minkštieji sūriai ir daržovių sriubos. Bazilikai vartojami kaip puikus komponentas sūdant agurkus, pomidorus, patisonus ir grybus.
Bazilikai naudojami actui ir aliejui aromatizuoti, suteikia pikantišką skonį baltiesiems padažams, pagardams.