• 29 lapkričio, 2021
|

Gardžiuokimės… su gargždiške Janina SKULSKIENE

Asmeninio archyvo nuotr.: daugiau nei 10 metų gargždiškė J. Skulskienė raugia moliūgus.

„Noras gyventi sveikuoliškai didelis, tik ne visada išeina“, – sako buvusi pedagogė, o dabar Trečiojo amžiaus universiteto tarybos pirmininkė Janina Skulskienė. Aktyvi gargždiškė dalyvauja įvairiuose renginiuose, keliauja su TAU lankytojais, tačiau labai mėgsta būti namuose ir šeimininkauti virtuvėje.

47 metus pedagoginį darbą dirbusi J. Skulskienė pomėgiui – maisto ruošimui – laiko ne visada turėjo, tačiau dabar virtuvėje praleistų valandų neskaičiuoja. Sveikai maitintis siekianti gargždiškė kiekvieną rudenį raugia moliūgus.

„Labai mėgstu moliūgus: kepu orkaitėje, darau tyres, saldainiukus ir, žinoma, raugiu vienus arba kartu su kitomis daržovėmis. Pati jų neauginu, bet gaunu dovanų“, – šypsojosi J. Skulskienė, sutikusi pasidalyti receptu, kurį daugiau nei prieš 10 metų parsivežė iš Danutės Kunčienės sveikatingumo stovyklos. Gargždiškė labai vertino šias savaitgalines stovyklas, kuriose buvo derinamas sveikas maistas, judėjimas ir dvasinis tobulėjimas ir pakakdavo trijų dienų, kad apsivalytų organizmą.

Įprotis sveikai maitintis, derinti judėjimą, skirti laiko dvasiniams reikalams J. Skulskienę lydi iki šiol. Jos diena prasideda ne kavos puodeliu. „Pusryčiauju 9 val. Tai gali būti kepto moliūgo tyrelės, vieno apelsino, greipfruto sulčių kokteilis. Galima įmaišyti medaus, o jei norisi rūgščiau, – citrinos ar svarainių sirupo. Žalios spalvos kokteilių negeriu, nes turiu riboti žalios spalvos daržoves. Labai mėgstu į graikišką natūralų jogurtą įsipjaustyti kokį vaisių ar įsiberti sėklų, įsipilti klevų sirupo ar moliūgo tyrelės“, – pusryčių pavyzdį pateikė buvusi pedagogė. Apie 11 val., jei yra galimybė, ji suvalgo keptą obuolį ar kriaušę. Dar po poros valandų – pietūs. Mėgstamiausia mėsa – kalakutiena arba vištiena. Prie jos dera pašlakstytas alyvuogių aliejumi, užsibėrus kokių žolelių, pakeptas saliero gumbas arba moliūgo riekelės, pakeptos orkaitėje. Tinka ir parauginta morka arba baltojo kopūsto salotos. „Jei turiu laiko, 17 val. vakarieniauju: galiu išsikepti cukinijų blynelių arba varškės apkepo su bananais. O jei neturiu laiko, tik išgeriu kefyro“, – vardijo sveikai maitintis siekianti Janina. Vis dėlto pasitaiko, kai šį siekį nugali noras pasmaližiauti, tad su draugėmis pasivaišina ne tik kavos puodeliu, bet ir pyragu ar sausainiais.

„Kai esu viena, gerdama kavą suvalgau šaukštelį iš datulių, riešutų, razinų, spanguolių pasidaryto kremo. O imunitetą stiprinu spanguolėmis su imbieru ir medumi. Esu skaičiusi, kad spanguoles galima trinti su česnaku ir medumi. Kiekvienas gali pabandyti“, – pasiūlė J. Skulskienė.

Laima ŠVEISTRYTĖ

Raugintas moliūgas

Raugti tiks ir kitos rūšies moliūgas, vis dėlto labiausiai J. Skulskienė mėgsta sviestinį: „Vienam kilogramui nulupto ir panašiai 3 centimetrų kubeliais supjaustyto moliūgo ir 1 litrui vandens reikės 3 šaukštų druskos, 2 šaukštų cukraus, 4 (gali būti ir daugiau) griežinėliais supjaustytų skiltelių česnako, šaukštelio kalendrų. Moliūgą ir česnaką suberti į emaliuotą puodą, sudėti prieskonius, užpilti sūdytu vandeniu ir paslėgti.“

Kambario temperatūroje moliūgai įrūgsta per tris dienas. Kai pradeda mestis putelė, paragauja ir deda į šaldytuvą. Jei per daug prarūgsta, įmaišo moliūgų į užtepėles ar mišraines. Raugintas moliūgas tinka ir vienas, ir prie mėsos patiekalų. Raugdama moteris įmaišo ir supjaustytų morkų, paprikų. Kadangi jos įrūgsta greičiau, deda ant viršaus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių