Gardžiuokimės… su rumuniška virtuve
Velykų šventės patiekalai kiekvienoje šeimoje skiriasi, tačiau nė vienų namų velykinis stalas neįsivaizduojamas be jau tradicija tapusių ir visų šeimos narių pamėgtų įdarytų kiaušinių. Šiais metais kviečiame išbandyti naujus receptus ir nustebinti artimuosius netikėtais skoniais.
Daugelyje pasaulio kultūrų kiaušinis simbolizuoja vaisingumą, klestėjimą, sveikatą ir grožį. Kiaušinis – gamtos prisikėlimo ir gyvenimo atsinaujinimo simbolis, kurio svarba neabejojo net senovės romėnai. Rašoma, kad jie puotas pradėdavo nuo virtų kiaušinių.
Pasak etnologų, lietuvių tautosakos sakmėse buvo pasakojama, kad pasaulis atsiradęs iš kiaušinio. Jo trynys simbolizuoja auksą ir Saulę, o baltymas – sidabrą ir mėnulį, todėl lietuviai jį pradėjo gretinti su dangaus kūnais. Nenuostabu, kad kiaušiniui buvo priskirtos magiškos galios ir iki šių dienų jis laikomas svarbiausiu pavasario šventės – Velykų – atributu.
Rumuniški paštetu įdaryti kiaušiniai (16 porcijų)
Jums reikės 8 didelių kiaušinių, ½ arbatinio šaukštelio druskos arba 1 arbatinio šaukštelio acto, pašteto, ~ 50 g grietinės arba majonezo, druskos ir juodųjų pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, marinuotų agurkėlių ir raudonosios paprikos, alyvuogių arba šviežių prieskoninių žolelių (papuošimui).
Gaminimo eiga. Pirmiausia išvirkite kiaušinius. Sudėkite juos į gilų puodą su šaltu vandeniu, įberkite druskos arba įpilkite acto. Tai apsaugos kiaušinius nuo suskilimo. Kai vanduo užvirs, nuimkite puodą nuo ugnies, uždenkite ir leiskite kiaušiniams pabūti karštame vandenyje 12–15 minučių (priklausomai nuo kiaušinių dydžio). Nuplaukite juos labai šaltu vandeniu ir leiskite atvėsti. Nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalintus trynius sudėkite į atskirą dubenį. Į jį įdėkite pageidaujamą kiekį mėgstamo pašteto, grietinės arba majonezo (priklausomai nuo to, kokios konsistencijos įdaro norite), įberkite druskos ir pipirų. Ingredientus gerai išmaišykite ir paverskite vientisa mase naudodami šakutę ar maisto trintuvą.
Perkelkite įdarą į konditerinį maišelį ir sušvirkškite jį į kiaušinius. Užbarstykite ant jų paprikos miltelių ir papuoškite marinuotomis daržovėmis, alyvuogėmis arba šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
Kiaušinius laikykite šaldytuve, kol būsite pasiruošę juos patiekti ant stalo.