Gardžiuokimės su … grilio ekspertu Vidu Nadzeika

Šiltą pavasario dieną šeimoje ar draugų kompanijoje smagu kartu ant grilio pasiruošti mėgstamų užkandžių ir pasimėgauti savaitgalio popiete.
Pasak grilio eksperto Vido Nadzeikos, kaip ir kiekvienus įgūdžius, taip ir kepimo ant žarijų, reikia lavinti ir nebijoti eksperimentuoti, kepant ne tik mėsą, bet ir žuvį, sūrį, daržoves bei vaisius. Pastarieji iškepa labai greitai, tad procesą stebėti, o vėliau padėti tėvams gali ir vaikai. Jei laikote save grilinimo naujoku ir svarstote, kokį kurą rinktis, grilio ekspertas pataria pradėti nuo malkų. „Mažiau patyrusiems kepėjams geriau pradėti nuo malkų ir turėti anglies papildymui, nes apskaičiuoti kuro kiekį, turėti pakankamai žarijų ir užtektinai kaitros ne visuomet lengva iš pirmų bandymų. O labiau įgudę kepėjai gali naudoti tiek malkas, tiek anglis, itin skubantys – anglis, mat su jomis procesas bus greitesnis. Grilinant geriausia naudoti sausą lapuočių medieną ir medžio anglis. Nerekomenduočiau grilio kurui naudoti pigių briketų ar granulių, nes jiems gaminti naudojamos papildomos medžiagos, tokios kaip klijai“, – pasakoja V. Nadzeika.
Ugniai užkurti daug kas naudoja degųjį skystį, bet su juo reikėtų būti atsargiems. Grilio ekspertas pataria jo naudoti labai mažai ir tik įkuriant ugnį, o ne vėliau: „Kitaip jo kvapu persismelks ant grilio dedami produktai. Prieš pradedant kepti ant grotelių reikia įsitikinti, kad kepsninėje būtų pakankamai kaitros, bet vengti tiesioginės ugnies. Iškūrenus kepsninę joje turi likti užtektinai žarijų, o kepti reikėtų tik visiškai nurimus ugniai.“


Keptos vištienos dešrelės su daržovėmis
Patiekalui reikės kepamųjų vištienos dešrelių 270 g; pievagrybių 250 g; turimų daržovių (paprikų, cukinijų, raudonųjų svogūnų, smidrų); kelių šaukštų alyvuogių aliejaus; druskos, pipirų – pagal skonį.
Supjaustykite daržoves ir grybus stambiais gabalėliais. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės kaitros. Visas paruoštas daržoves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Sudėkite dešreles ant grotelių. Kepimo laikas priklausys nuo jų paruošimo: jei naudojate žalias dešreles, galite tikėtis, kad jos bus visiškai iškepusios maždaug per 12–15 min., o jei virtas, jos iškeps per 6–8 min. vartant.
Daržoves sudėkite ant grotelių ir kepkite maždaug 6–8 min., vieną ar du kartus apverskite. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių