„Priekulės žuvis“ atplaukė į Gargždus

Verslininkas S. Endrutis dalyvavo Priekulėje Šiupinio šventėje, kai buvo renkamos aukos karo pabėgėliams iš Ukrainos: savo virta žuviene vaišino renginio dalyvius.

Gargždiškius nudžiugino specializuotos parduotuvės „Priekulės žuvis“ Gargžduose įkurtuvės. Jos savininkas Saulius Endrutis patenkintas, kad įgyvendino savo sumanymą, kad netrūksta pirkėjų. „Juos pritraukiame siūlydami šviežias, pagal kulinarinio paveldo tradicijas rūkytas žuvis“, – „Bangai“ sakė jis.
Sėkmės paslaptis – išgirsti pirkėją
Gargžduose, šalia Kretingos plento iškilusiame „Autoaibės“ pastate, praėjusį gruodį duris atvėrus parduotuvei „Priekulės žuvis“, gargždiškiai plojo rankomis, nes mieste nebuvo specializuotos žuvies parduotuvės. „Nuo pat atidarymo čia perku žuvį ir kitiems rekomenduoju: visada šviežia, skani“, – patikino parduotuvėje sutikta gargždiškė Regina.
Šios parduotuvės savininkas, MB „Priekulės žuvis“ vadovas S. Endrutis patenkintas, kad lūkesčiai išsipildė – pirkėjų netrūksta. Čia prekiaujama įvairia karštai ir šaltai rūkyta, šaldyta, vytinta žuvimi, silke. Kartais pasiūloma ir šviežios, ką tik sugautos žuvies. „Bet dabar marios užšalusios“, – šyptelėjo verslininkas.
Prieš 14 metų Priekulėje jo įkurta žuvies krautuvėlė traukia ne tik šio krašto gyventojus, bet ir atvykėlius. Kalbinti priekuliškiai „Bangai“ minėjo, jog tai vienas svarbesnių objektų mieste, kur visada randa skanios žuvies, čia siūlo pirkti ir atvykstantiems svečiams. Apie šioje krautuvėlėje parduodamą produkciją gražių žodžių negaili ir konkurentai.
S. Endrutis prisipažino, kad kelerius metus kirbėjo mintis ir Gargžduose atidaryti žuvies parduotuvę, bet vis nerado tinkamų patalpų. „Pamatęs naują pastatą Žemaičių gatvėje, susidomėjau ir realizavau savo sumanymą. Dabar čia pastebiu apsilankančius tuos pačius gargždiškius, kurie pirko Priekulėje – nebereikia ten važiuoti“, – šypsojosi verslininkas.
Kaip pasisekė pritraukti pirkėjus? „Siūlome šviežią, juodalksnio dūmuose rūkytą žuvį, pagardintą natūraliais prieskoniais – pipirais, druska, česnakais, morkomis. Stengiamės, kad ji visada būtų šviežia – kasdien ją vežame – kalbėjo S. End­rutis. – Gargžduose atidarius parduotuvę, sulaukėme pirmojo priekaišto, kad parduodame per daug šviežią žuvį.“
Jis pastebėjo, kad daugiausia žuvies nuperkama savaitgaliais ir prieš krepšinio varžybas, transliuojamas per televiziją. Verslininkas patenkintas suradęs gerą pardavėją.
Įsijungė į giminės verslą
Iš Kintų, vandenų krašto, kilęs S. Endrutis, dabar gyvenantis Priekulėje, gerai žino žuvies verslo paslaptis. Jo sesers šeima, įsteigusi UAB „SLP žuvis“, Sakūčiuose įkūrė žuvies perdirbimo cechą. Bendrovėje dirbę vyrai žvejojo – anksčiau su jais ir Saulius, o sugauta žuvis čia pat apdorojama ir rūkoma pagal kulinarinio paveldo tradicijas. Tiesiai iš rūkyklos kvepiantys karšiai, žiobriai, upiniai ešeriai ir kitos žuvys parduodamos ten pat esančioje parduotuvėje. Taigi sukurta trumpoji maisto grandinė: iš vandens – ant stalo. Į giminės verslą įsisukęs šioje grandinėje dalyvauja ir S. Endrutis. Iš pradžių jis šviežiai rūkyta žuvimi prekiavo autoparduotuvėje Ventės rage, o prieš 14 metų įkūrė žuvies krautuvėlę Priekulėje. Nemaža dalis joje parduodamos produkcijos – pačių sugauta ir Sakūčių ceche išrūkyta žuvis, panaši produkcija siūloma ir Gargžduose, naujoje parduotuvėje „Priekulės žuvis“.
Prekiaujama ir užauginta žuvimi – karpiais, upėtakiais, šamais. „Renkamės tuos žuvininkus, kurių žuvis kokybiška, domimės, kaip ji auginama, – atskleidė verslininkas. – Prekiaujame ir kitų gamintojų produkcija, bet pirma apsilankome jų įmonėse, pasižiūrime, kokiomis sąlygomis ten dirbama. Šaldyta žuvis – norvegiška.“
Į giminės verslą įsijungęs žentas Nerijus Jonauskas Ventės rage įsirengė mobilią žuvies rūkyklą, atidarė parduotuvę ir joje prekiauja savo gardžia rūkyta produkcija. Ir ne tik čia – jis atvyksta į renginius ir rūko žuvį. Šiemet vėl dalyvaus Kaziuko mugėje Vilniuje – jau trečią kartą. „Pirmą kartą jo žuvies paragavę vilniečiai, pernai Nerijų vėl susirado“, – šypsojosi S. Endrutis.
Priekulės seniūnijos seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė džiaugėsi, kad šie verslininkai įsijungė į Priekulės miesto bendruomenę, geranoriškai prisideda prie renginių juos paremdami.
Virginija LAPIENĖ
„Bangos“ archyvo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių