Promočiutės receptų rankraštyje – tradicijų įkvėpimas

Kai auksaplaukis it garsiausio visų laikų Prancūzijos lakūno Antuano de Sent Egziuperi knygos veikėjas praveria Gargždų „Kranto“ pagrindinės mokyklos bibliotekos duris, užlieja šiluma. Kas mokykloje nežino Jono iš 6b klasės? J. Žąsytis mėgsta skaityti tas knygas, kurių nevarto kiti, lukštena etnokultūros riešutėlius, groja kanklėmis. Šeštokas didžiuojasi būdamas suvalkietės ir „tėkra žemaite sūns“, o pyktį išlieja tik „ot žalia rūta!“


Iš savo amžiaus berniukų Jonas išsiskiria išskirtiniais pomėgiais. Gruodžio 16 d. rytą prieš būsimą etnokultūros olimpiadą kartu su auklėtoja Vitalija Valaike dėliodamas paskutinius taškelius ant „i“ jis pristatė savo šeimos relikviją – promočiutės Saturninos Šinkūnaitės 1928 m. kulinarinių receptų rankraštį.


Suvalkietės dailyraščiu suguldytame sąsiuvinyje rasite Joną kulinariniams atradimams ir pagarbą šeimos tradicijoms įkvėpusius žemaitiškus gardėsius. Vieną jų – sausainėlių Jonas siūlo pasigaminti kartu su visa šeima. Tai „Žemaitėšks medauninks“. Jonas primena, kad būtina nepamiršti, jog receptas atkeliauja iš Nepriklausomos Lietuvos laikotarpio. Anuomet ir kiaušinai buvo maistingesni, šeimininkai ir ingredientus kiek kitokius naudojo, o ir pavadinimai mūsų ausiai skamba kitoniškai (pvz. medauninks reiškia „skanėstą/gardėsį“).

Receptas
800 g natūralaus medaus; 400 g cukraus; 1,2 kg rupesnių miltų; 8 kiaušinių tryniai; potašo (tešlos kilimui skatinti skirti milteliai, kurie nuo seno naudojami ypač kalėdiniams kepiniams. Galima įsigyti vaistinėse ir sveikos gyvensenos parduotuvėse); saldiems kepiniams skirtų prieskonių (anyžiai, gvazdikėliai, imbieras, kardamonas, cinamonas, kvapieji pipirai); kapotų migdolų.
Medų, sviestą ir cukrų ištirpinti dubenyje su karštu vandeniu. Vėliau po truputį dedant išsijotus miltus, prieskonius, riešutus išminkyti tešlą, iškočioti ir riebalais pateptoje skardoje paskleisti. Galima supjaustyti sausainiams skirta formele arba tiesiog peiliu suformuojant mažas lazdeles. Rekomenduojama valgyti kitą dieną, nes „pailsėjęs“ medauninkas, sako, yra gardžiausias!

Monika VASYLIENĖ
Asmeninio archyvo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių