Kodėl prancūzai galvas kraipo

Prancūzai galvoja, kad mūsų šalis labai turtinga. Nustebę tūpčioja kaip markizai po mūsų laukus, lūpas vaipo – mat kokie anie lietuviai gudrūs ir turtingi, kad gali sau leisti visuose laukuose ekologiškas kiaulpienes augint. O mes savo ruožtu kaip kokie suomiai jas piktšašiais, lenciūginėm, karvažolėm, daržų siaubu pravardžiuojam ir visai sarmatos neturim. Prancūzai ne tik kad sėja ir pjauna, bet dar ir dirbtinai lapus balina – dėžėm užvožia nuo saulės saugodami, sako, tada išauga blankūs, trapūs, bet visai nekartūs gardutėliai lapai.

Tad jeigu jau taip gausiai pas mus pačios auga, vadinasi, reikia ir gausiai vartot. Paprastoji kiaulpienė (lot. Taraxum officinale) dirvai, kaip jau sužinojome, nereikli, bet savy turi bent pusę Mendelejevo lentelės. Kas per augalo kuklybė! Lapuose yra 3 kartus daugiau baltymų ir vitamino C, 5 kartus daugiau kalcio, geležies ir vitamino B, 11 kartų daugiau karotino negu mūsų taip mėgstamose gūžinėse salotose.

Kol dar nespėjo sužydėt žiedeliai, dar galima suskubti pasikasti vertingų šaknelių.

Šaknų ištraukomis, užpilais nuo senovės gydė tulžies, kepenų, kasos, širdies ligas. Nepamainomas dalykas sergantiems diabetu ir moterims, norinčioms suliesėti. O ir vyriškiai, norintys per žiemą augintais pilvais atsikratyt, irgi tegeria šaknų arbatos. Šaknyse yra natūralių krakmolo ir cukraus pakaitalų, todėl naudojama kaip dietinis produktas sergant kepenų ir tulžies pūslės ligomis.

Kiaulpienės išvalo organizmą nuo toksinų ir stimuliuoja tulžies išsiskyrimą, vartojama esant sąnarių uždegimams, hemorojui ir vidurių užkietėjimui. Stimuliuoja ir kraujotaką, skatina kraujo gamybą, mažina cholesterolį, net nervus patvarko ir atmintį gerina.

Kiaulpienių šaknų milteliai, užberti ant žaizdų, opų ar nudegimų, juos gydo.

Ne karštesnėje kaip 40 laipsnių orkaitėje išdžiovinkite nuplautas šak­nis. Vartojimas: žiupsnį šaknų užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 2–3 val. termose pritraukti, gerti triskart per dieną po pusę puodelio.

Iš šaknų ir kavą galite pasigaminti, svečius iš kokio užsienio pavaišinsite ir patys juk liekni patapsite.

Lapelius taipogi jau būtina skintis, į salotas, bulvynes, kiaušinienes ir kur tik sugalvojate dėkite. O kad lapelių kartumas pranyktų, nereikės dėže vožti – tereikia pusvalandžiui į šaltą sūrų vandenį užmerkti.


Giedrės ir Lino Bružų žolelių ūkis. Tel. 8 614 16 798.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content