Skip to content

Pelėsis puola mėgstamą duoną

Keliomis supelijusios duonos riekėmis nešina į „Bangą“ kreipėsi gargždiškė. Moteris skundėsi, jog kas kartą nusipirkusi pjaustytos jos itin mėgstamos „Plikytos“ duonos ši tampa nevalgoma po 2–3 dienų. Namuose duoną laikanti įprastomis sąlygomis, duoninėje, išbandė ir su atidaryta, ir uždaryta – vis tiek įsiveisia pelėsis. Tačiau po skundo patikrinimo tiek parduotuvėje, tiek kepykloje pažeidimų nerasta.

Ištyrė mėginius

Po šio nusiskundimo Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atliko patikrinimą viename prekybos taške ir kepykloje. Viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Antanas Bauža pakomentavo situaciją: „Patikrinimo metu rasta „Plikyta“ duona po 0,48 ir 0,8 kg. Duona buvo jai būdingos išvaizdos, be matomų pakitimų, laikymo bei higienos sąlygos parduotuvėje užtikrinamos. Duona į parduotuvę tiekiama du kartus per dieną. Prieš baigiantis realizacijos laikui visi duonos gaminiai nukainojami ir parduodami su nuolaida. Parduotuvėje duonos gaminiai laikomi medinėse lentynose, jų dezinfekavimui naudojamos tinkamos priemonės.“

A. Bauža akcentavo, jog įmonės gamyboje yra įdiegta RVASVT sistema, kuri padeda atlikti tinkamumo vartoti įvertinimo testus. Šia sistema buvo ištirta duonos kokybė po 5 parų – ligų ir pelijimo požymių nerasta, kvapas ir skonis atitiko standartus.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius pranešime teigė, kad su minėta sistema kontroliuojamos ir kepimo, laikymo bei atvėsinimo temperatūros. „Duona kepama ne trumpiau kaip 45 min. 280 oC iki 160 oC, po to atvėsinama. Iškepusios duonos viduje temperatūra ne mažiau kaip 97 oC. Duona vėsinama 3–4 val. Pjaustoma, kai viduje ne daugiau kaip 26–31 oC. Raikymas ir fasavimas vyksta vienu metu“, – minėjo A. Bauža pridurdamas, jog duona fasuojama į vienkartinius polipropileno maišelius su skylutėmis perteklinei drėgmei pašalinti.

Rinkitės kitą kepėją

Domėjomės, kaip vertėtų sulėtinti duonos pelijimo procesą. Specialistas kalbėjo, jog svarbu laikytis gamintojo nurodytų sąlygų. „Geriau laikyti tokioje vietoje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių ir didelės šilumos, yra sausa ir vėsu. Idealiausia vieta tiek kvietinei, tiek ruginei duonai laikyti kambario temperatūroje – duoninė arba uždara spintelė, kurioje duona laikoma maišelyje“, – minėjo A. Bauža.

Dalis žmonių mėgsta šį produktą laikyti šaldytuve manydami, jog šitaip sulėtins galimą pelijimo procesą. Toks būdas gali padėti, tačiau labiau rekomenduojama laikyti duoninėje.

Gajus mitas, jog išpjovus pelėsį duonos riekę galima vartoti. A. Bauža nerekomenduoja. „Pašalinus pelėsį, likusi duona jau bus pažeista, greičiausiai jau būna išplitęs visame kepale ir ji nėra tinkama vartoti“, – konstatavo A. Bauža pridėdamas, kad tokį gaminį išmetus rekomenduojama kruopščiai išvalyti laikymo vietą acto tirpalu.

Geriausias patarimas, jei specialistai pažeidimų tiek parduotuvėje, tiek kepykloje nerado, tiesiog nebepirkti greitai pelijančios duonos riekelėmis. Duonos kepėjų dabar yra daug – tiesiog tą, kurio kokybe nebepasitikite, nubauskite paprastai – rinkitės kitos kepyklos „Plikytą“ duoną.

Robertas MACIUS

Gabrielės ČIUNKAITĖS nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių