Neprisirašiusi pacientė vaistų neišprašė

Gargždiškė Aldona (tikras vardas, pavardė redakcijai žinomi) liko šokiruota, kai apsilankiusi pas gydytoją psichiatrę išėjo be vaistų, kurie jai būtini it oras.

Gydėsi jau 11 metų

Į „Bangos“ redakciją paskambino jos dukra ir papasakojo nemalonią situaciją. „Mamos šeimos gydytoja yra Liuda Paulikienė. Kai ši perėjo iš Gargždų PSPC dirbti į „Medica kliniką“, tiek mama, tiek visa mūsų šeima taip pat pakeitė gydymo įstaigą. Tačiau mama, kaip ir anksčiau, lankėsi pas Gargždų PSPC gydytoją psichiatrę Dalią Leškevičienę. Pas ją gydėsi, rodos, jau 11 metų. Problemų nekildavo, tačiau paskutinį kartą liko nemaloniai nustebinta. Gydytoja psichiatrė ir slaugytoja Dalia Vainienė primygtinai ragino prisirašyti prie Gargždų PSPC ir neišrašė vaistų“, – piktinosi dukra. Anot jos, vaistai vėliau buvo išrašyti šeimos gydytojos, dirbančios „Medica klinikoje“. „Daugiau nebeis į Gargždų PSPC, yra atvažiuojantis psichiat­ras ir į „Medica kliniką“, – sakė pašnekovė.

Turėjo teisę neaptarnauti

Gargždų PSPC Psichikos sveikatos centro vedėja D. Leškevičienė pasakojo, kad buvo tokia situacija, jog vasarą „Medica klinika“ turėjo psichiatrą, tačiau žmonių dar nepriėmė, pacientai lankėsi Gargždų PSPC, o finansavimas iš ligonių kasų atitekdavo „Medica klinikai“. Taip ir susiklostė… Siūlėme pacientei prisirašyti mūsų įstaigoje, juk tai nėra draudžiama“, – kalbėjo D. Leškevičienė. Ji Gargždų PSPC dirba jau 20 metų, tad iš patirties pasakojo, kad į įstaigą tik kartais atvažiuojantis gydytojas skiriasi kaip diena ir naktis nuo to, kuris dirba kasdien.

„Vadovaujantis minėtu sveikatos apsaugos ministro įsakymu, gyventojai negali būti be jų sutikimo perrašyti prie kito gydytojo psichiatro. Ir jeigu savivaldybės teritorijoje yra pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos paslaugas teikianti įstaiga, tai gyventojams šių paslaugų negali teikti kitoje savivaldybėje esantis psichikos sveikatos centras“, – paaiškino Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja L. Kaveckienė.

„Medica klinikos“ atstovė Inga Gadeikytė „Bangai“ sakė, kad pacientas visada turi teisę pasirinkti, prie kurios šeimos klinikos ir Psichikos sveikatos centro prisirašyti. Iki 2014 m. liepos 1 d. pagal sutartį prie „Medica klinikos“ prisirašiusiems Gargždų pacientams psichikos sveikatos centro paslaugas teikė Klaipėdos PSPC, vėliau (nuo 2014 m. liepos 1 d.) šios paslaugos pradėtos teikti „Medica klinika“ Klaipėdos filiale, Vingio g. 16 B. „Džiaugiamės, jog nuo lapkričio 27 dienos paslaugas galime teikti ir Gargždų filiale. Kadangi „Medica klinika“ su Gargždų PSPC neturėjo jokios įpareigojančios sutarties, ši įstaiga turėjo teisę neaptarnauti „Medica klinikos“ PSPC prisirašiusių pacientų“, – pripažino I. Gadeikytė. Anot jos, norėdama teikti psichikos sveikatos paslaugas ir gauti finansavimą iš ligonių kasų prie įstaigos PSPC neprisirašiusiems pacientams, Gargždų PSPC turėjo įteikti prisirašymo prie PSPC formą.

Išeitis – prašymas registratūroje

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Laimos Kaveckienė teigia, kad teisės aktai nustato kitaip: „Prisirašymą prie pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos reglamentuoja sveikatos apsaugos ministro 2001-11-09 įsakymas Nr. 583 „Dėl gyventojų prisirašymo prie pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų tvarkos“.

Šios tvarkos 5 punktas nustato, kad asmuo (globėjas) gali pasirinkti pirminę asmens sveikatos priežiūros įstaigą ir psichikos sveikatos centrą, teikiantį paslaugas toje savivaldybėje, bei konkretų gydytoją psichiatrą. Tam asmuo turi atvykti į įstaigos, teikiančios pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos paslaugas, registratūrą ir užpildyti bei pasirašyti „Prašymą gydytis pasirinktoje pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoje“ (forma Nr. 025-025-1a) dėl pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugų.

Pacientė, būdama prisirašiusi prie UAB „Medica klinikos“ šeimos gydytojo, gali prisirašyti prie Gargždų PSPC psichikos sveikatos centro kažkurio gydytojo psichiatro, bet tam turi ateiti į Gargždų PSPC ir užpildyti registratūroje „Prašymą gydytis pasirinktoje pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoje“ (forma Nr. 025-025-1a) dėl pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugų.

Gargždų PSPC turėtų tenkinti prašymą, jeigu nėra rimtų motyvų – gydytojų psichiatrų darbo krūviai nėra per dideli.“

Kad žmogus gali būti prisirašęs prie „Medica klinikos“ ir naudotis Gargždų PSPC psichikos sveikatos centro paslaugomis, patvirtino ir Gargždų PSPC vyriausiasis gydytojas Petras Serapinas. Anot jo, Aldonos atveju įvyko nesusipratimas. Jai tereikėjo užpildyti minėtą prašymą registratūroje.

Agnė ADOMAITĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių