Gardžiuokimės su… japoniškų grybų augintoja Renata Rimkiene
![](https://gargzdai.lt/wp-content/uploads/grybai-1-768x1024.jpg)
Prieš nuspręsdama auginti šiuos egzotiškus šitakius (botaninis grybo pavadinimas yra valgomasis dantenis) Renata buvo ne tik susipažinusi su neįprasta veikla, bet ir jų ragavusi. Baravyko skonio grybai ir ruošiami panašiai: džiovinami, šaldomi, tačiau gardžiausi ką tik nupjauti nuo rąstelio.
„Šitakiai labai vertingi ir skanūs. Iš jų gaminami gurmaniški patiekalai, – kalbėjo Pjaulių kaime japonišką grybyną įveisusi R. Rimkienė. – Bet man jie skaniausi paruošti paprastai – pakepti svieste, pagardinus druska ir pipirais.“
Virtuvėje mėgstanti suktis Renata jau išbandė ne vieną receptą. Pasak jos, svarbu tinkamu laiku nupjauti šiuos grybus: kai atsidariusi, bet dar neišsilenkusi kepurėlė. Maistui tinka ir peraugę, bet ne tokie skanūs. „Šitakiai nekirmija, aš jų neplaunu, tik nuvalau šepetėliu, nes jie auga ant medžio kamieno, – dalijosi patirtimi ūkininkė. – Nupjaunu kotelius, nors šie valgomi, tačiau yra kietesni.“
Savo draugus ji vaišina gurmaniška sriuba su šitakiais. „Reikia svieste pakepinti susmulkintus svogūną, morką ir grybus, kad išsiskirtų skonis. Tada supilti vandenį, sudėti bulves ir virti, kol šios suminkštės. Sriubą pagardinu kokoso pienu arba grietinėle, pagal skonį įberiu druskos, pipirų“, – dėstė R. Rimkienė.
Visi, kas ragavo, sakė, kad sriuba – karališko skonio. Gardu ir svieste pakepinti šie grybai. Renata juos pagardina ne tik druska, pipirais, bet ir kepdama įdeda šalavijo. „Juos galima valgyti ir šiltus, ir šaltus. Man patinka su juoda duona, kai kas užsideda grietinės“, – atskleidė pašnekovė.
Renata kepa ir sluoksniuotos tešlos pyragą su šitakiais. Juos apkepa svieste kartu su svogūnais, įpila grietinėlės ir masę sudeda ant tešlos. Kepimo pabaigoje pabarsto fermentinio sūrio.
Virginija LAPIENĖ