Gardžiuokimės su… vaiteliške Rima Makaravičiene
157 porcijos arba 314 cepelinų per dieną! „Vaitelių“ sodininkų bendrijoje parduotuvėje-kavinėje dirbanti Rima Makaravičienė kasdien formuoja cepelinus iš čia pat nuskustų, sutarkuotų bulvių ir ką tik sumaltos mėsos. Cepelinus ji dažnai skaičiuoja šimtais. Po darbo moteris maistą gamina ir namuose savo gausiai šeimai.
„Maisto gaminimas – ir pomėgis, ir būtinybė. Išmokau iš savo močiutės, nes ji ankstyvoje jaunystėje vertė mokytis gaminti, sakė, kad ateityje pravers, – šypsojosi pasakodama Rima. –Pamažu man pradėjo patikti.“
Daug ką gaminanti pagal močiutės receptus vaiteliškė „Bangos“ skaitytojams pasiūlė išsivirti maistingos sriubos iš ankstyvų pavasarinių dilgėlių. „Močiutė sakydavo, kad verda nuotrynių sriubą. Jos turėjo būti tamsios, – sakė Rima. – Prisirinkusi dilgėlių pirmiausia jas nuplikydavo verdančiu vandeniu. Virdavo kaip rūgštynių sriubą: į verdantį vandenį dėdavo bulvių, virtų kiaušinių, truputį ryžių arba miežinių kruopų ir supjaustytų dilgėlių, įberdavo pipirų, druskos. Užbalindavo namine grietine.“ Rimos močiutė labai mėgo čiobrelius, juozažoles, raudonėlius, nelabai pripažino dabartinius prieskonius. Vaiteliškė močiutės mėgtas žoleles iki šiol augina arbatoms, taip pat gardina patiekalus.
Šešių vaikų mama dilgėlių sriubą verda ir savo šeimai. „Sakau, kad rūgštynių, kitaip gal nenorėtų valgyti. Vaikai klausia, kodėl nerūgšti. Sakau, kad rūgštynės šaldytos… – linksmai pasakojo moteris. – Mėgstamiausias mažųjų valgis – mamos (manų) košė, žemaičių blynai, mišrainės. Mėgstame maistą, ruoštą kazane.“ Ar bus kuris iš šeimos virėjas, nežinia, tačiau dukra Karolina, kuri kartu su mama darbe triūsia virtuvėje, namuose mamai padeda ruošti maistą. Jaunesnieji kartą per mėnesį, kaip sakė Rima, pabando pyragą iškepti.
Laima ŠVEISTRYTĖ