Gardžiuokimės su… gastronominio paveldo tyrinėtoju, prof. Rimvydu Laužiku

Gastronominio paveldo tyrinėtojas, prof. Rimvydas Laužikas sako, kad nė viena šventė neapsieina be deserto. Beje, pernai minint Valstybės dieną, jis lankėsi Etnokultūros centre Doviluose ir pasakojo apie kafijos gėrimo tradicijas Mažojoje Lietuvoje.
Prof. R. Laužikas teigia, kad valgių pasirinkimas ant šventinio stalo priklausė ne tik nuo namų turtingumo, jų šeimininkų religijos, bet ir nuo istorinio laikotarpio. „Štai XIV a. pab. Jogailos dvaro sąskaitose minima, kad šventiniam stalui pirkta dvi kapos sūrių, skirtų tortams, ir maišas baltų miltų kepiniams. Anuometinis tortas – apvalus kvietinių miltų, kildintos tešlos pyragas, o Velykoms valdovo dvare, ko gero, kepta prašmatnesnė jo versija su varškės sūrio įdaru. Tortas yra minimas ir 1620 m. Lietuvos jėzuitų provincijos Velykų valgiaraštyje. Tačiau XVII a. tortai – kur kas prašmatnesni už viduramžiškus. Jei jie nemėsiški, tuomet galėję būti įdaryti šviežiais ar džiovintais vaisiais, konfitiūrais, gausiai pagardinti prieskoniais – Konstantinas Sirvydas tokius vadino karvojais“, – pasakoja gastronominio paveldo tyrinėtojas, prof. R. Laužikas.
Prof. R. Laužikas siūlo išsikepti riešutinį tortą, kurio receptas publikuotas žurnalo „Moteris“ 1937 m. 5 numeryje (kalba taisyta). 


Mažas riešutinis tortas
Biskvitui reikės 5 vnt. kiaušinių; 80 g cukraus; 50 g smulkintų riešutų; 40 g miltų. 
Sviestiniam kremui reikės 200 g sviesto; 1–2 v. š. stiprios kavos; 100 g cukraus; 250 g vandens.
Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi, sudėkite smulkiai sukapotus riešutus. Išplakite 3 kiaušinių baltymus, įsijokite miltus ir atsargiai sumaišykite su kiaušinių trynių mase. Supilkite į formą ir kepkite orkaitėje apie pusvalandį.
Pasigaminkite kremą: gerai išsukite minkštą sviestą, supilkite į jį šaukštą ar du stiprios kavos. Iš vandens ir cukraus išsivirkite tirštą lipnų sirupą, ataušinkite jį ir sumaišykite su sviestu. Truputį kremo atidėkite puošybai.
Atvėsinkite iškepusį biskvitą, perpjaukite jį. Ant apatinio skritulio dėkite storą sluoksnį kremo, užvožkite viršutiniu skrituliu. Puoškite tuo pačiu kremu ir riešutais. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių