Piktožiškių smidrai – įvairiems patiekalams

„Bangos“ archyvo nuotr.: N. Šimašiūtė-Rezgevičienė svečiams gamina ne tik smidrų patiekalus.

Neringos ir Roberto Rezgevičių šeima Klaipėdos rajone, Piktožių kaime, puoselėja smidrų ūkį, mėgaujasi jų patiekalais ir tikisi, kad šių daržovių valgymo kultūra populiarės.

Prasidėjus smidrų sezonui, Rezgevičių namuose dažnai kvepia patiekalai su šiomis riešutų, žalių žirnelių skonio daržovėmis. Neringai, kuri ruošia šeimai valgius, reikia įtikti kiekvieno skoniui. Antai Robertas mėgsta žalius, o septynerių sūnui Domantui Vyčiui labiau patinka kepti smidrai.

R. Rezgevičius smidrų visada vežiojasi automobilyje ir vaišina pažįstamus, draugus, kurie paragavę nustemba, kad šių skonis visai kitoks nei importinių. Kaip atpažinti, ar smidrai švieži? Pasirodo, jeigu lūžta iš karto, vadinasi, ką tik nuskinti, o jeigu linksta, tai jau netrumpą laiką praleidę kelionėje, kol pateko pas pirkėją.

Neringa ieško receptų internete, juos išbando ir dalijasi tinklalapyje „Prūsų dirvos“. Smidrus galima kepti su lašiša arba apvyniotus šalto rūkymo šonine, kumpiu. Šeima pusryčiams dažniausiai ruošia paprastą, bet skanų patiekalą – kepa smidrus su kiaušiniene. Svečius vaišina smidrais, keptais su šalto rūkymo šonine. Robertas mėgsta salotas, kurias paprasta pagaminti: gabalėliais supjaustyti verdančiu vandeniu nuplikytus smidrus, įdėti mažųjų pomidorų, smulkinto fetos sūrio, pagardinti alyvuogių aliejumi. Šeima pabandė marinuoti smidrus – labai džiaugiasi šiuo atradimu ir siūlo visiems išmėginti. Tai gali būti marinuotų agurkėlių pakaitalas.

Marinuoti smidrai

Reikia 800 g panašaus storio smidrų, 400 ml vandens, 80 ml obuolių ar vyno acto, 1 šaukšto druskos, 2 šaukštų cukraus, 1 šaukštelio garstyčių grūdelių, kelių šakelių šviežių krapų, kelių serbentų lapų ir 2 skiltelių česnako.

Plačiame puode užkaisti vandenį. Šalia paruošti dubenį su šaltu vandeniu, paruošti du stiklainius, kur statmenai tilptų smidrai. Nupjaustyti sumedėjusius jų kotelius. Dėti į verdantį vandenį ir palaikyti 15 sekundžių, išgriebus merkti į šaltą vandenį. Po to išgriebus lėkštėje nuvarvinti vandenį.

Išvirti marinatą: į vandenį supylus actą, subėrus druską ir cukrų, užvirti, kaitinti, kol ištirps, ir truputį atvėsinti.

Į stiklainius subėrus garstyčias, sudėjus serbentų lapus, krapus, česnako skilteles, užpilti smidrus marinatu. Atvėsinus dėti į šaldytuvą ir po savaitės ragauti. Galima laikyti ir kelis mėnesius.

Virginija LAPIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių