Gardėsis iš moliūgų

E. LISOVOJAUS nuotr.: G. Bakevičienei patinka bendruomenės žmones vaišinti savo keptu pyragu.

Moliūgų sezonui prasidėjus, Klaipėdos rajono Girkalių bendruomenės pirmininkė Gražina Bakevičienė su bendramintėmis rengia tradicinę šventę ir dalyvius vaišina įvairiais patiekalais iš šios daržovės. Šį kartą ji iškepė išskirtinį moliūgų pyragą su abrikosais.
„Mėgstu gaminti iš moliūgų ne tik sriubą, troškinius, įvairias užtepėles, bet ir saldainius, džemą, kepti pyragus“, – kalbėjo Gražina.
Ji pastebėjo, kad geresnis gaminio skonis būna moliūgą pakepus orkaitėje. Šeimininkėms patarė sukaupti šių daržovių ilgesniam laikui ir pasidalijo patirtimi: supjausto žalią moliūgą ir užšaldo šaldiklyje. Gražina ypač vertina sviestinius moliūgus.
G. Bakevičienė pasidalijo pyrago iš moliūgų su abrikosais receptu. Jis ilgas, bet, pasak kepėjos, kepimas nesudėtingas. „Man iš karto pasisekė“, – šypsojosi šeimininkė.
Reikia 300 g moliūgų, 500 g miltų, 150 g pieno (vietoj jo pila grietinėlę), 250 g sviesto, 200 g cukraus, 2 kiaušinių, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 200 g džiovintų abrikosų, 0,5 stiklinės kokoso drožlių (jei patinka), 150 g cukraus pudros, 2 šaukštų sviesto, citrinų sulčių.
Nulupus moliūgą, supjaustyti 3 cm dydžio gabalėliais, suberti į puodą, užpilti vandeniu, kad apsemtų. Virti 5–10 minučių, kol suminkštėja. Nupylus vandenį, moliūgus sutrinti.
Šaukštu išsukti kambario temperatūros sviestą su cukrumi, berti kokoso drožles, maišant įmušti kiaušinius, berti miltus ir kepimo miltelius, supilti pieną, išsukti, supilti moliūgų tyrę, sudėti smulkintus abrikosus. Kepimo formą ištepus sviestu, dėti tešlą ir kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val.
Glajui ištirpinti sviestą, suberti cukraus pudrą, įpilti citrinos sulčių ir išmaišius pilti ant atvėsusio pyrago. Galima jį padalinti į tris lakštus ir pertepti skirtingais pertepimais – bus puikus tortas.
Virginija LAPIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių