Gaivinantis mėtų gėrimas

G. Rudaitytė: „Gaivinantį gėrimą sodybos svečiams gaminame iš savo užaugintų vaistinių augalų.“

Karštą vasaros dieną Gargždų krašto muziejaus Agluonėnų etnografinėje sodyboje renginių svečiai vaišinami gaivinančiu gėrimu, pagamintu iš čia pat, darželyje žaliuojančių vaistinių augalų. Skanu ir sveika.


„Savo darželyje mes auginame pipirmėtes, šaltmėtes, paprastąsias mėtas, taip pat balzamitą. Jos labai tinka aromatingam gėrimui atsigaivinti per karščius“, – kalbėjo Agluonėnų etnografinės sodybos vadovė Giedrė Rudaitytė, sugalvojusi šį receptą.
Gaivinančiam gėrimui ji naudoja visas šias žoleles ir citriną. Priskynusi jų užpliko iki 80 °C temperatūros užkaitintu vandeniu ir pusdienį laiko šaltame rūsyje. Po to nukoštą arbatą užpila šaltinio vandeniu, išspaudžia dviejų citrinų sultis (trijų litrų ąsočiui tiek užtenka).
Kartais G. Rudaitytė renginių dalyvius vaišina gaivinančiu gėrimu, kuriam naudoja šeivamedžio sirupą. Jam pagaminti tinka ne tik uogos, sunokstančios rudenį, bet ir šiuo metu išsiskleidę jų žiedai. Pasak Etnografinės sodybos vadovės, šeivamedis – senovinis prūsų augalas, tinkantis nuo kosulio, o kai kas juo gydosi ir nuo koronos.
„Nuskintus žiedus reikia valandą palaikyti, kad išsivaikščiotų vabalėliai, tada užpilti sirupu ir laikyti dvi paras. Nukošus dėti į šaldytuvą. Gaminant gėrimą reikia įpilti vandens ir įspausti citrinos sulčių. Jis gardus, turi šeivamedžio skonį ir yra sveikas gerti“, – atskleidė pašnekovė.


Virginija LAPIENĖ
Asmeninio archyvo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių