Gardžiausias vaikų iškeptas pyragas
Po pamokų atskubėję į Klaipėdos rajono Priekulės vaikų dienos centrą „Gentainiai“, mokiniai čia ne tik ruošia pamokas, žaidžia, dalyvauja keramikos ar kituose užsiėmimuose, bet ir modernioje virtuvėje mokosi šeimininkauti, valgio gaminimo paslapčių.
Dienos centro lankytojai kasdien verda sau pietus. Kartais tai būna Gitanos sriuba su daržovėmis ir vištiena, kurią visi labai mėgsta. Šios receptą pasiūlė bendruomenės „Priekulės ainiai“ vadovė Gitana Mizgerienė, čia dirbanti su vaikais, ir jie taip pavadino pamėgtą patiekalą. Bet Dienos centro lankytojų valgiaraštyje visokių valgių būna – juos išsirenka patys vaikai ir padeda gaminti. Pagal grafiką jie budi virtuvėje ir mokosi šeimininkavimo įgūdžių – skusti, lupti, pjaustyti daržoves, sutvarkyti darbo vietą, o pavalgius – išplauti indus.
Vaikų dienos centre lankytojo gimtadienio proga visada kvepia obuolių pyragas, vadinamas Loretos pyragu, nes jo receptą pasiūlė čia dirbanti socialinio darbuotojo padėjėja Loreta Ubartienė. „Pats skaniausias išeina, kai padeda vaikai“, – šypsojosi ji. Mažieji pagalbininkai pjausto obuolius, minko tešlą ir stebi, kaip per keliasdešimt minučių modernioje kepimo krosnyje pagelsta gardėsis.Vaikai nesulaukia, kol iškepęs šis atvės. Loreta siūlo mamoms išsikepti jį su savo vaikais.
Loretos pyragas
Reikia 200 g sviesto, miltų, 3 šaukštų cukraus, žiupsnelio druskos, obuolių, cinamono. Pirmiausia supjaustyti obuolius, apibarstyti cukrumi ir cinamonu. Kambario temperatūros sviestą ištrinti šaukštu su cukrumi ir druska. Miltų berti pagal nuojautą, t. t. tiek, kad tešla neliptų prie pirštų, ir sumaišyti.
Dešimčiai minučių tešlą įdėti į šaldytuvą. Po to didžiąją dalį dėti į kepimo skardą, išlyginti, sudėti paruoštus obuolius, ant jų – trupinius. Dėti į orkaitę, įkaitintą iki 200 C temperatūros, po kelių minučių sumažinti iki 180 C, ir kepti 45–55 min., priklausomai nuo obuolių sluoksnio storio.